AcasăȘTIRI EXTERNEBudapesta: „Ambasadorul SUA n-are ce căuta în afacerile interne ale Ungariei” /...

Budapesta: „Ambasadorul SUA n-are ce căuta în afacerile interne ale Ungariei” / „Nu primim procurori, acele vremuri s-au dus”

Budapesta: „Ambasadorul SUA n-are ce căuta în afacerile interne ale Ungariei” / „Nu primim procurori, acele vremuri s-au dus” / Foto: Facebook

Ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat joi că ambasadorul SUA în Ungaria, valabil pentru oricare alt ambasador, nu are ce căuta în afacerile interne ale Ungariei.

Ungaria este o țară suverană și nimeni din afară nu ne poate spune cum trebuie să trăim”, a declarat Peter Szijjarto, ca răspuns la o întrebare despre recentele remarci ale ambasadorului SUA la Budapesta, David Pressman.

„Acele vremuri s-au încheiat”

Șeful diplomațiai maghiare a spus că nu este „interesat” de ceea ce crede Pressman sau orice alt ambasador despre tendințele politice interne din Ungaria. Declarația vine după comentariile lui Pressman, potrivit cărora „liderii politici ai guvernului ungar vorbesc adesea despre promovarea păcii, dar – de la condamnarea sancțiunilor până la adoptarea propunerilor rusești de «încetare a focului» – continuă să promoveze politici aprobate de Vladimir Putin”.

Joi, Szijjarto a declarat că Pressman va avea „o sarcină foarte dificilă în ceea ce privește munca eficientă pentru a îmbunătăți cooperarea” dintre Ungaria și SUA, dacă va critica politica Budapestei. „Dacă vrea să se folosească de șederea sa în Ungaria pentru a judeca activitățile unui guvern care a fost ales de o majoritate semnificativă a maghiarilor, atunci va avea o sarcină foarte dificilă în ceea ce privește munca de succes pentru a îmbunătăți cooperarea dintre cele două țări”, a spus el, subliniind importanța respectului reciproc.

„Nu primim guvernatori sau procurori”

„Nu primim guvernatori sau procurori trimiși aici pentru a ne spune cum ar trebui să ne conducem viața”, a spus el. „Acele vremuri s-au terminat”, a adăugat el, notează Daily News Hungary. Szijjarto a declarat că este de competența alegătorilor maghiari să decidă dacă guvernul face o treabă bună sau nu și că aceștia vor judeca la următoarele alegeri generale, așa cum au făcut-o fără echivoc în ultimii ani, a spus el.

Politica externă a guvernului este ghidată doar de interesele naționale și de dorința ca pacea să revină în Ucraina cât mai curând posibil. „Au fost făcute încercări din străinătate, fără succes, de a instala în Ungaria un guvern care nu reprezintă interesul national”, a declarat ministrul. „Aș putea adăuga că suma mare de bani care a fost mobilizată în acest scop nu s-a dovedit a fi o investiție bună”, a adăugat el.

„Favorizarea colonialismului american”

Pressman, numit de administrația Biden, care a fost anterior ambasador al SUA la ONU pentru afaceri politice speciale, s-a confruntat cu dificultăți semnificative de când și-a preluat postul în Ungaria, în august anul trecut. Presa locală loială guvernului de dreapta al premierului populist Viktor Orban l-a acuzat pe diplomat de ingerință în sistemul judiciar maghiar și de favorizarea „colonialismului american”.

De la preluarea mandatului, Pressman a vorbit despre un val crescând de sentimente antiamericane în Ungaria și despre reticența guvernului Orban de a se alătura Uniunii Europene în impunerea de sancțiuni împotriva Moscovei pentru războiul început în Ucraina. Scriind pe Twitter în ianuarie, Pressman a întrebat: „În ce fel protejarea oligarhilor ruși de sancțiuni servește Ungariei și maghiarilor?”

Cu toate acestea, guvernul ungar, care a avut relații de prietenie cu administrația americană sub conducerea fostului președinte Donald Trump, a insistat că sancțiunile afectează mai mult țările europene decât Rusia și a declarat că doar negocierile dintre Moscova și Washington – nu retragerea trupelor rusești din Ucraina – pot pune capăt războiului.

author avatar
Tudor Borcea