AcasăȘTIRI EXTERNE„Bucătarul lui Putin” acuză UE că i-a încălcat drepturile / Va fi...

„Bucătarul lui Putin” acuză UE că i-a încălcat drepturile / Va fi furie la Kremlin

„Bucătarul lui Putin” acuză UE că i-a încălcat drepturile / Va fi furie la Kremlin

Curtea Europeană de Justiție a menținut sancțiunile impuse în 2020 oligarhului rus Evgheni Prigojin, reputat apropiat al președintelui Vladimir Putin, pentru implicarea sa în destabilizarea Libiei cu grupul de mercenari Wagner, potrivit unei decizii publicate miercuri.

Omul de afaceri în vârstă de 61 de ani, acuzat de UE că a sprijinit financiar activitățile grupului militar privat Wagner în această țară, a cerut Tribunalului Uniunii Europene să anuleze această decizie.

„Relații strânse și multiple cu grupul Wagner”

În cererea sa, acesta a invocat „încălcarea obligației de motivare a acestor decizii, inadmisibilitatea probelor prezentate, aprecierea eronată a faptelor, abuzul de putere și încălcarea drepturilor sale fundamentale”.

Instanța a respins toate aceste argumente și a declarat că „dosarul probatoriu conține elemente concrete, precise și concordante care stabilesc relațiile strânse și multiple ale domnului Prigojin cu grupul Wagner”.

Prigojin, poreclit și „bucătarul lui Putin”, acuzat că a pus în pericol pacea, stabilitatea sau securitatea în Libia, a primit interdicția de a intra în UE, iar fondurile sale au fost înghețate. Decizia adoptată în octombrie 2020 a fost prelungită de statele membre în iulie 2021, scrie Boursorama.

Evgheni Prigojin a fost, de asemenea, sancționat de UE pentru rolul său în conflictul din Ucraina. El este considerat fondatorul Grupului Concord „responsabil pentru desfășurarea mercenarilor grupului Wagner în Ucraina și pentru că a beneficiat de contracte publice importante cu Ministerul rus al Apărării, după anexarea ilegală a Crimeei și ocuparea estului Ucrainei de către separatiștii susținuți de Moscova”, potrivit listei negre a UE.

Mama și soția sa au fost, de asemenea, trecute pe listă în februarie 2022. Omul de afaceri este, de asemenea, sancționat de SUA și de Marea Britanie. Kremlinul neagă orice legătură cu grupul Wagner.

author avatar
Tudor Borcea
267 afisari

1 COMENTARIU

  1. „Bunicul patern, Spiridon Putin (1879—1965), a fost bucătarul lui Vladimir Lenin și Iosif Stalin.” A fost, de fapt, sub acoperirie; ce grad o fi avut?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger