AcasăȘTIRI EXTERNEBruxelles vrea digitalizarea sectorului energetic. Contoare inteligente pentru mașini electrice și „gemeni...

Bruxelles vrea digitalizarea sectorului energetic. Contoare inteligente pentru mașini electrice și „gemeni digitali”

Bruxelles vrea digitalizarea sectorului energetic. Contoare inteligente pentru mașini electrice și „gemeni digitali” / Foto: printscreen

Comisia Europeană dorește să facă legătura în ceea ce privește digitalizarea sectorului energetic cu noi inițiative, cum ar fi crearea unui spațiu de date energetice și a unui „geamăn digital”.

 

Având în vedere criza energetică actuală, necesitatea de a integra rapid sursele regenerabile în mixul energetic al UE devine tot mai presantă. Acest lucru necesită dezvoltarea unui sistem energetic inteligent și descentralizat, potrivit Comisiei Europene.

Contoare smart pentru „observabilitate”

„Decarbonizarea, electrificarea, integrarea sectorială și descentralizarea sistemului energetic, toate acestea necesită un efort uriaș în domeniul digitalizării”, se arată în proiectul de plan de acțiune al UE. Inițial, când trebuia să fie prezentată pe 28 septembrie, propunerea ar putea fi amânată până la începutul lunii octombrie, potrivit Euractiv.

Principalul obiectiv al planului este accelerarea investițiilor pentru digitalizarea infrastructurii de electricitate a UE, cu o propunere de a crea un „geamăn digital” al rețelei electrice până în 2023.

Un geamăn digital este o replică virtuală a unei entități fizice care informează în timp real procesul decizional pentru a face procesele mai eficiente. Întrucât gemenii digitali necesită actualizări de date în timp real, va fi nevoie de omniprezența contoarelor inteligente de electricitate – sau a dispozitivelor care măsoară consumul de energie la nivelul utilizatorului.

Cu toate acestea, Comisia avertizează că statele membre ale UE rămân adesea în urmă în ceea ce privește implementarea contoarelor inteligente, ceea ce împiedică „observabilitatea” în timp real a sistemului de energie electrică. Acest lucru va deveni esențial odată cu adoptarea rapidă a vehiculelor electrice, care se bazează pe flexibilitatea rețelei, pe încărcarea inteligentă și pe clădirile digitalizate.

Executivul UE va adopta acte de punere în aplicare în temeiul Directivei privind energia electrică, stabilind cerințe de interoperabilitate și proceduri nediscriminatorii și transparente pentru accesul la datele de măsurare și de consum. Observabilitatea este unul dintre cele cinci domenii pentru care sunt necesare investiții masive, pe care documentul Comisiei le estimează la 170 de miliarde de euro, citând studii externe. Celelalte domenii sunt infrastructura eficientă, planificarea rețelei, simulările, gestionarea sistemului și schimburile de date.

Un spațiu european al datelor energetice

Până în 2023, UE și autoritățile naționale din domeniul energiei vor elabora indicatori privind rețelele inteligente pentru a monitoriza anual aceste investiții.

O altă inițiativă este implementarea unui spațiu european comun de date energetice până în 2024, pe baza mecanismelor de partajare a informațiilor și a drepturilor de acces definite în Legea privind guvernanța datelor și în Legea privind datele din UE.

În plus, Directiva privind energia din surse regenerabile și Directiva privind performanța energetică a clădirilor includ dispoziții privind accesul la datele generate de vehiculele electrice și de clădirile inteligente.

Până în martie 2023, executivul UE va înființa grupul „Date pentru energie” (D4E), care va reuni statele membre ale UE și alte părți interesate pentru a defini principiile de bază ale spațiului de date, în coordonare cu Consiliul european pentru inovare în domeniul datelor.

Pericolul cyberatacurilor

Comisia recunoaște că o rețea electrică digitalizată va lărgi suprafața pentru atacurile cibernetice îndreptate împotriva sistemului energetic.

În ceea ce privește dispozitivele conectate, Comisia Europeană va propune joi o lege privind reziliența cibernetică, care va include o serie de cerințe de securitate pentru întregul ciclu de viață al produselor. Contoarele inteligente vor face parte din clasa de produse cu cel mai înalt nivel de asigurare.

La nivel organizațional, Directiva privind sistemul informatic de rețea 2, aprobată recent, consideră sectorul energetic ca fiind o infrastructură critică. Prin urmare, organizațiile care operează în acest domeniu trebuie să respecte obligații de securitate mai stricte.

author avatar
Tudor Borcea
361 afisari

14 COMENTARII

  1. Așa ziceau și cu învățământul că îl digitalizează. Iată că ne-am întors la școală și am cumpărat manuale și ne-au anunțat că nu se mai face nici o oră online, nici măcar ședința cu părinții nu e voie să fie online.

  2. Hai, bai tampitilor de la Bruxxelistan, hai odata cu acele contoare inteligente, de abia asteapta toti hackerii seriosi sa se joace cu ei, o sa fie mai ceva ca in Grand Theft Auto 🙂 Deja e care pe care, bai baietii cu ochii albastrii din Western Europeistan, o sa va ia draku pe toti la iarna, la propriu 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger