AcasăȘTIRI EXTERNEBruxelles, un cuib de spioni

Bruxelles, un cuib de spioni

Capitala europeană găzduiește 127 de  misiuni diplomatice, cele mai multe din lume. Prezența instituțiilor UE și a sediului NATO face Belgia relevantă nu doar pentru diplomați, jurnaliști și lobbyiști, ci și pentru spionajul internațional.

Dar, în ciuda nivelurilor ridicate de interes în Bruxelles, atât autoritățile belgiene, cât și cele ale UE spun că este dificil  să-i pedepsească pe cei prinși spionând și încercările de a întări normele au eșuat. În ultimele luni, oficialii de securitate au anchetat doi foști oficiali ai UE acuzați că au transmis informații în China. Fostul diplomat al Marii Britanii și fostul oficial al Comisiei Europene, Fraser Cameron, care conduce Centrul UE-Asia, este cercetat de serviciile de securitate belgiene pentru suspiciunea de a transmite informații sensibile în schimbul unei remunerații. La începutul acestui an, procurorii au dezvăluit că l-au suspectat pe Gerhard Sabathil, fost oficial al UE, că a transmis informații către China. Ambii neagă acuzațiile. În ambele cazuri, de asemenea, nu este clar dacă învinuirile vor duce la urmărirea penală. Acest lucru este deosebit de dificil în Belgia, deoarece spionajul nu este clasificat drept infracțiune. Potrivit AFP, legislația belgiană pedepsește doar comunicarea unei informații clasificate de interes national unei puteri ostile sau străine – prevederile datează din 1930.

Arsenal juridic depășit

„Spionajul în Belgia, și mai precis la Bruxelles, nu este ceva virtual, ci foarte concret. Arsenalul nostru juridic pentru urmărirea infracțiunilor de spionaj este depășit – unele paragrafe datează dinaintea celui de-al doilea război mondial – și trebuie adaptate societății și realității actuale”, a declarat Johan Delmulle, procuror general la Bruxelles. El spune că procurorii trebuie să revină la alte articole ale legii care nu au fost create pentru a combate spionajul, cum ar fi formarea bandelor sau încălcarea legislației privind telecomunicațiile. Așa s-a întâmplat în cazul fostul diplomat belgian Oswald Gantois. Investigat pentru scurgerea de informații către serviciile secrete rusești de-a lungul carierei sale, a fost condamnat  în 2018 pentru asociere ilegală cu scopul săvârșirii falsului. În același an,  un cetățean chinez  a fost suspectat de spionaj pentru Beijing și arestat. Cu toate acestea, el a fost plasat sub arest pentru furt de salarii în loc de spionaj. În general, serviciul securității de stat din Belgia (VSSE) indentifică spioni din rândul celor care se prezintă drept ziariști sau oameni de afaceri care se împrietenesc cu diferite oficialități prezente la Bruxelles cu ocazia nenumăratelor evenimente diplomatice, dar încearcă se recruteze și membri ai Serviciul european de acţiune externă /SEAE.

“Din cauza UE și a NATO, alte națiuni au misiuni diplomatice și economice substanțiale la Bruxelles, creând un mediu bogat în ținte pentru toate serviciile de spionaj. Fiecare serviciu are oamenii săi aici”, declara un fost înalt oficial american de informații. Actualul ministru federal al justiției, Koen Geens, de la partidul flamand creștin-democrat CD&V, încearcă să promoveze o legislație revizuită a spionajului prin parlamentul belgian. Actualizarea leagă în mod explicit legea  relațiilor internaționale belgiene cu organizații internaționale precum NATO și UE. Schimbarea  s-ar referi și la orice informații secrete pe care un stat străin sau un grup armat le pot folosi pentru a se angaja într-un război economic.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
459 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger