Fostul premier italian Enrico Letta, autorul unui raport comandat de UE privind modernizarea pieței unice, a declarat pentru Financial Times că Bruxelles-ul nu este suficient de curajos în abordarea reformelor. Letta critică lipsa de ambiție a Bruxelles-ului în reformarea pieței unice. El cere reguli europene mai ferme și obligatorii, nu doar directive interpretabile, și avertizează că decidenții se concentrează prea mult pe războaie tarifare sau apărare în loc să consolideze piața internă.
„Directivele sunt ca niște cai de cavalerie împotriva tancurilor”, a spus Letta, pledând pentru o integrare mai profundă.
Comisia Europeană urmează să lanseze o strategie inspirată din propunerile sale, care include măsuri pentru IMM-uri, gestionarea deșeurilor și mobilitatea forței de muncă.
Parlamentul European cere blocarea fondurilor pentru Ungaria
Un grup de 26 de europarlamentari cere Comisiei Europene să suspende toate fondurile UE destinate Ungariei, pe fondul încălcărilor continue ale statului de drept de către guvernul Viktor Orbán. Printre motivele invocate se numără corupția, atacurile la adresa ONG-urilor și minorităților, precum și proiecte legislative care amenință libertățile civile.
Scrisoarea, inițiată de europarlamentarul Daniel Freund, critică un proiect de lege ce ar permite statului să listeze ONG-uri ca amenințări și să le sancționeze printr-un nou „Birou pentru Suveranitate”.
Parlamentarii avertizează că orice acces indirect la fonduri, prin lacune legislative, trebuie blocat. Ungaria a beneficiat de aproximativ 6 miliarde de euro anual din bugetul UE în ultimii ani.