AcasăȘTIRI EXTERNEBruxelles detonează nucleara pentru Viktor Orban. Comisia Europeană recomandă blocarea a 13...

Bruxelles detonează nucleara pentru Viktor Orban. Comisia Europeană recomandă blocarea a 13 miliarde de euro destinați Ungariei

Comisia Europeană a recomandat, miercuri, înghețarea a peste 13 miliarde de euro din fondurile UE destinate Ungariei. Acești bani sunt extrem de necesari pentru această țară, care se confruntă cu o inflație de peste 20%.

Update 13.38. Comisia Europeană a recomandat miercuri, 30 noiembrie, înghețarea a 7,5 miliarde de euro din fondurile de coeziune pentru Ungaria și a 5,8 miliarde de euro din planul de redresare, atâta timp cât reformele în domeniul justiției și al luptei împotriva corupției nu au fost realizate în mod corespunzător.

Statele membre au termen până la 19 decembrie pentru a decide cu majoritate calificată. Executivul UE a considerat că măsurile luate până în prezent de guvernul ungar nu au fost suficiente pentru a răspunde preocupărilor sale.

În septembrie, ca răspuns la nereguli în achizițiile publice din Ungaria, Comisia Europeană a recomandat statelor membre – care au ultimul cuvânt – să înghețe 7,5 miliarde de euro din fondurile de coeziune destinate acestei țări.

Ungaria așteaptă, de asemenea, aprobarea de către UE a planului său de redresare post-Covid, în valoare de 5,8 miliarde de euro, care a fost blocat, de asemenea, din cauza unor probleme legate de statul de drept. Dacă planul nu primește undă verde până la sfârșitul anului, 70% din fonduri vor fi pierdute.

„Șantajul” lui Viktor Orban

Comisia Europeană a ales în cele din urmă să se opună ferm liderului ungar Viktor Orban, acuzat de „șantaj”: Budapesta blochează mai multe dosare europene (plan comun de ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina, impozit minim pe profiturile multinaționalelor). Ungaria – care neagă orice legătură între aceste blocaje și problema fondurilor europene – se opune, de asemenea, noilor sancțiuni împotriva Rusiei, cu care menține legături, și rămâne singura țară NATO, alături de Turcia, care nu a ratificat aderarea Suediei și Finlandei la alianță.

Sub presiunea Parlamentului European, executivul UE va propune statelor membre, care au termen până la 19 decembrie să decidă, să suspende 7,5 miliarde de euro din fondurile de coeziune care urmau să fie plătite Ungariei în cadrul bugetului UE pentru 2021-2027, au declarat surse europene.

În aprilie a fost lansată împotriva acestei țări o procedură menită să protejeze bugetul UE de încălcări ale statului de drept, o premieră pentru UE, în special din cauza unor „nereguli sistematice în atribuirea de contracte publice”, a unor „eșecuri” în domeniul procedurilor judiciare și al luptei împotriva corupției.

Perspectiva de a fi privată de fonduri a determinat Ungaria să ia 17 măsuri pentru a răspunde preocupărilor Bruxelles-ului, inclusiv înființarea unei „autorități independente” pentru a controla mai bine utilizarea fondurilor UE, suspectate de îmbogățirea unor persoane apropiate lui Viktor Orban.

Dar Comisia consideră că reformele nu au fost realizate în mod satisfăcător până la termenul limită de 19 noiembrie. Executivul UE stabilise acest termen în septembrie pentru a oferi Ungariei o șansă de a scăpa de înghețarea a 7,5 miliarde de euro (aproximativ 20% din fondurile UE pe care trebuie să le primească în perioada 2021-2027).

Executivul european a decis, de asemenea, să valideze planul de redresare a Ungariei post-Covid (5,8 miliarde de euro), dar cu 27 de condiții, inclusiv 17 măsuri anticorupție și reforme pentru îmbunătățirea independenței sistemului judiciar. Nu se va efectua nicio plată până când nu sunt îndeplinite aceste condiții, informează France 24.

Ungaria acuză o „presiune politică enormă”

Comisia, care până de curând părea să favorizeze o abordare conciliantă față de Ungaria, subliniind progresele înregistrate de aceasta din urmă, și-a înăsprit în cele din urmă poziția. Potrivit mai multor surse europene, influența eurodeputaților, care s-au reunit săptămâna trecută în sesiune plenară și s-au pronunțat în mare parte în favoarea unei atitudini dure față de Orban, a fost decisivă.

Posibilitatea unei moțiuni de cenzură din partea Comisiei în cazul deblocării fondurilor a fost chiar evocată, în special de grupul Renew Europe (centriști). Negociatorul ungar Tibor Navracsics a denunțat marți această „presiune politică enormă” din partea Parlamentului European.

Cu un an și jumătate înainte de alegerile europene, mulți eurodeputați doresc să militeze pentru apărarea statului de drept în fața tendinței antidemocratice din UE. Rămâne de văzut dacă această linie dură va fi urmată de statele membre, care trebuie să ia o decizie cu majoritate calificată (15 din 27 de țări, reprezentând cel puțin 65% din populația totală a UE).

O reuniune a miniștrilor economiei și finanțelor este programată pentru 6 decembrie. În timp ce țările scandinave și cele din Benelux sunt în mod tradițional exigente în ceea ce privește statul de drept și problemele legate de anticorupție, multe țări din estul și sudul Europei ar putea fi mai reticente în ceea ce privește înghețarea fondurilor.

Ungaria, afectată de o inflație galopantă și de o monedă (forintul) care se prăbușește, are mare nevoie de bani. Este probabil ca guvernul său să folosească toate căile de atac posibile împotriva acestei măsuri, inclusiv în fața instanțelor UE. De asemenea, ar putea solicita ca această chestiune să fie decisă în cadrul următorului Consiliu European, programat pentru 15-16 decembrie.

author avatar
Tudor Borcea
289 afisari

1 COMENTARIU

  1. Ungurii astia cred ca fac ce vor sant ca niste copii neascultatori trebe pusi cu botul pe labe si sa faca ce li se spune. Ce, Ungarie este tara independenta sau sub uniunea europeana? Orban si-a cam luat-o la cap, crede ca el este sef in Ungaria nu urSula

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger