AcasăȘTIRI EXTERNEBruxelles plătește războiul lui Putin/ Liderii UE nu renunță la gazul rusesc

Bruxelles plătește războiul lui Putin/ Liderii UE nu renunță la gazul rusesc

Bruxelles plătește războiul lui Putin/ Liderii UE nu renunță la gazul rusesc

Liderii UE nu reușesc să stabilească o dată pentru a pune capăt dependenței energetice de Rusia. Propunerea Comisiei Europene pentru o dată limită pentru 2027 va fi discutată în luna mai.

Într-un comunicat publicat vineri, după un summit la Versailles, în Franța, liderii UE au spus că țările blocului comunitar vor „elimina treptat dependența de importurile rusești de gaz, petrol și cărbune cât mai curând posibil”.

SUA a rupt pisica, UE mai discută…

Invazia Ucrainei de către Rusia a „adus războiul înapoi în Europa”, au spus cei 27. Ei s-au angajat să stimuleze independența economică, ceea ce înseamnă reducerea importurilor de gaze naturale, petrol și cărbune rusești. Importurile de energie din Rusia au ajuns anul trecut la 99 de miliarde de euro, scrie Politico.

Joi, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus anul 2027 ca dată de încheiere fermă. Acest lucru a urmat propunerii Comisiei de la începutul acestei săptămâni de a reduce dependența energetică de Rusia cu două treimi până la sfârșitul acestui an și de a reduce aceasta la zero „cu mult înainte de” 2030.

Însă liderii naționali au ezitat convină asupra unei date concrete săptămâna aceasta. În schimb, au cerut Bruxelles-ului să prezinte un plan în luna mai. Comisia va „veni cu o propunere de eliminare treptată a dependenței noastre de gazul, petrolul și cărbunele rusești până în 2027, susținută de resursele naționale și europene necesare”, a spus Ursula von der Leyen după summit.

SUA au încheiat în această săptămână toate importurile de energie din Rusia, dar este o decizie mai dificilă pentru multe țări europene să reducă fluxul de gaze, petrol sau cărbune.

Germania și Ungaria, prietenii gazului lui Putin

Cancelarul german Olaf Scholz respins această opțiune la începutul acestei săptămâni, spunând că „în acest moment, aprovizionarea Europei cu energie pentru generarea de căldură, mobilitate, alimentare cu energie și industrie nu poate fi asigurată în niciun alt mod”.

Germania este principalul importator de energie rusească al UE, anul trecut plătind Moscovei o factură de peste 40 de miliarde de euro.

Poziția Berlinului a fost reluată de premierul ungar Viktor Orbán, cel mai apropiat aliat al Kremlinului în UE, care a argumentat că o interdicție ar pune în pericol aprovizionarea cu energie a țării sale.

Alte țări, conduse de Polonia și statele baltice, au făcut presiuni pentru încetarea imediată a importurilor de energie din Rusia, o poziție în conformitate cu cererile de la Kiev.

Efortul de a reduce energia rusă vine în același timp în care UE este sub șocul lunilor de creștere a prețurilor gazelor naturale – ceea ce a determinat unele țări, în special Spania și Franța, să ceară reforme ale regulilor pieței energetice ale blocului comunitar. Von der Leyen a spus că executivul european va prezenta opțiuni pentru a face acest lucru la mijlocul lunii mai.

De asemenea, liderii au cerut Comisiei să elaboreze un plan pentru a asigura securitatea aprovizionării și prețuri accesibile la energie pentru iarna următoare. Acesta va fi discutat la următorul summit al Consiliului European din 24 martie.

author avatar
Tudor Borcea
323 afisari

4 COMENTARII

  1. Mari ,,destepti” ! Cand aceste sanctiuni economice se intorc impotriva ta, nu inseamna ca esti batut in cap ?!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger