Comisia Europeană a propus, luni, reautorizarea intrării în blocul comunitar a cetățenilor non-UE vaccinați complet împotriva Covid-19 sau care provin din țări a căror situație epidemiologică este considerată bună. Propunerea urmează să fie prezentată miercuri spre examinare statelor membre.
Pe măsură ce se apropie sezonul estival, Comisia Europeană a propus, luni, să fie permisă întrarea în UE a cetățenilor din statele terțe, care au primit dozele necesare de vaccinuri anti-Covid autorizate la nivel european, potrivit unui comunicat.
„Comisia propune să se permită intrarea în Uniunea Europeană din motive neesenţiale nu doar pentru toate persoanele care provin din ţări cu o situaţie epidemiologică bună, ci şi pentru toţi cei care au primit ultima doză recomandată a unui vaccin autorizat în UE”, a informat executivul de la Bruxelles într-un comunicat.
„Acest lucru ar putea fi extins la vaccinurile care au trecut de procedura de înregistrare a OMS pentru utilizare de urgență. În plus, Comisia propune să ridice (…) pragul pentru numărul de cazuri noi de Covid-19 utilizat pentru a stabili o listă a țărilor pentru care ar trebui autorizate toate tipurile de călătorii”, a adăugat Comisia, precizând că acest lucru ar trebui să ducă la extinderea acestei liste.
Propunerea trebuie prezentată statelor membre. Ambasadorii celor 27 trebuie să o ia în considerare, miercuri.
Mecanism de urgență
Pentru a limita riscul de a importa noi variante SARS-CoV-2, Comisia a propus, de asemenea, introducerea unui mecanism de urgență care să permită implementarea rapidă a restricțiilor pentru țările în care situația sanitară se deteriorează brusc.
Țările membre ale UE, al căror acord este esențial pentru implementare, urmează să înceapă examinarea propunerii, marți.
Comisia declarat că reciprocitatea ar trebui luată în considerare atunci când se decide dacă să permită călătoriile de agrement din țări din afara blocului comunitar, scrie AFP.
Pragul de contaminare nou propus nu ar permite cetățenilor americani să vină fără restricții în UE, dar ar include în special cetățenii britanici și ruși, conform celor mai recente date epidemiologice.