AcasăȘTIRI EXTERNEBrexitul a adăugat 210 de lire sterline la costurile alimentare ale britanicilor....

Brexitul a adăugat 210 de lire sterline la costurile alimentare ale britanicilor. Familiile cu venituri mici sunt cele mai afectate

brexitBrexitul a adăugat 210 de lire sterline la costurile alimentare ale britanicilor. Familiile cu venituri mici sunt cele mai afectate

Brexitul a costat gospodăriile din Marea Britanie peste 5,8 miliarde de lire sterline în facturi mai mari la alimente, potrivit unei noi cercetări care leagă ieșirea Marii Britanii din UE de creșterea inflației.

Costul alimentelor importate din UE a crescut din cauza birocrației suplimentare, ieșirea din bloc adăugând o medie de 210 de lire sterline la costurile alimentare ale britanicilor în cei doi ani până la sfârșitul anului 2021, potrivit unui studiu al Centrului pentru Performanță Economică (CEP), citat de The Guardian.

Familiile cu venituri mici cheltuiesc cheltuiesc cel mai mult pe mâncare

Pe măsură ce familiile cu venituri mici cheltuiesc o parte mai mare din veniturile lor pe alimente, impactul Brexit-ului asupra achizițiilor lor a fost disproporționat mai mare, au spus aceștia.

Cercetarea vine a doua zi după ce datele de la British Retail Consortium au arătat că inflația prețurilor alimentelor din Marea Britanie a atins un nivel record de 12,4% în noiembrie, deoarece prețul produselor de bază, cum ar fi ouăle, produsele lactate și cafeaua a crescut.

Experții de la London School of Economics au spus că analiza lor a confirmat că numai Brexitul a crescut prețurile alimentelor din Regatul Unit cu 6%. Calculele s-au tradus la un cost de 5,84 miliarde de lire sterline numai pentru piața alimentară, echivalent cu 210 de lire sterline per gospodărie.

Prăbuşire dramatică a importurilor de alimente şi băuturi din UE post-Brexit

Creșterea prețurilor indusă de Brexit a dus la o creștere generală a costului vieții pentru cele mai sărace gospodării cu 1,1% – cu 52% mai mult decât creșterea cu 0,7% resimțită în primele 10% dintre gospodăriile din Marea Britanie.

În 2015, cu un an înainte de referendum, 77% din importurile de alimente erau din UE. După alegerile din decembrie 2019, cercetătorii au descoperit o creștere imediată a prețurilor alimentelor din UE, deoarece întreprinderile care se bazează pe produse și ingrediente „au început imediat să transfere consumatorilor” costurile vamale, se arată în raport.

Costurile de reglementare au variat în funcție de produs, produsele din carne roșie proaspătă fiind identificate ca având un cost ridicat de „barieră netarifară” (BNT) din cauza documentelor necesare, dar legumele precum ceapa, morcovii și broccoli au un cost BNT aproape de zero.

Cercetătorii au descoperit creșteri de preț la produsele cu BNT mari, cu costuri mici semnificative pentru produsele din categoriile BNT scăzute sau zero.

CEP a spus că piața unică a UE este un bloc comercial „profund” care a eliminat tarifele, dar și diferențele de reglementare privind standardele alimentare, permițând comerțul fără fricțiuni între statele membre, inclusiv Marea Britanie, înainte de Brexit.

author avatar
Andreea Vlad
89 afisari

1 COMENTARIU

  1. Dau cu 210 lire mai mult pe haleala dar macar au moneda lor proprie de sute de ani si nu asculta de ordinele dementilor de la Bruxelles

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger