AcasăȘTIRI EXTERNEFranța amenință Marea Britanie, acordul Brexit este în pericol! Ce s-a întâmplat

Franța amenință Marea Britanie, acordul Brexit este în pericol! Ce s-a întâmplat

Brexit și pește. De ce amenință Franța Marea Britanie

Franța a amenințat Marea Britanie cu „măsuri de retorsiune” privind serviciile financiare dacă nu se pune în aplicare acordul post-Brexit privind pescuitul.

Dosarul pescuitului cristalizează tensiunile pe ambele maluri ale Canalului Mânecii, strâmtoare strategică dintre sudul Angliei și nordul Franței.

„Cerem respectarea întregului acord, nimic altceva decât acordul și atâta timp cât nu este în vigoare (..) vom lua măsuri de retorsiune în alte sectoare dacă este necesar”, a declarat, marți, secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune, la postul BFM Business.

Punctele de fricțiune rămân nerezolvate, la patru luni de la încheierea acordului post-Brexit și în timp ce Parlamentul European s-a pronunțat, marți seară, asupra acordului comercial al UE cu Regatul Unit, rezultatele urmând să fie cunoscute miercuri.

Pescarii și guvernul francez sunt nerăbdători să vadă autoritățile britanice eliberând într-un mod rapid licențele care permit profesioniștilor din sector să acceseze apele piscicole din partea britanică.

„Vom fi la fel de brutali și de dificili ca parteneri”

„Marea Britanie așteaptă de la noi o serie de autorizații de servicii financiare. Nu vom oferi niciunul până nu vom avea garanțiile că, în domeniul pescuitului și altor aspecte, Marea Britanie își va respecta angajamentele sale”, a explicat Clément Beaune. „Este o favoare contra favoare. Toată lumea trebuie să își respecte angajamentele, altfel vom fi la fel de brutali și de dificili pe cât este necesar ca parteneri”, a lansat Beaune.

Un obstacol până la sfârșitul negocierilor privind Brexit, acordul privind pescuitul trenează în a fi pus în aplicare, stârnind nemulțumirea lucrătorilor din sectorul piscicol și generând un apel din partea Franței pentru o acțiune europeană fermă.

Acordul post-Brexit prevede o perioadă de tranziție până în vara anului 2026, dată după care pescarii europeni vor renunța la 25% din capturile lor din apele Marii Britanii, care se ridică la aproximativ 650 de milioane de euro pe an. Acordul prevede renegocierea lor anuală la sfârșitul acestei perioade.

Până atunci, pescarii din UE vor păstra accesul garantat la zonele cuprinse între 6 și 12 mile marine din largul coastelor britanice, unde desfășoară activități de pescuit în mod tradițional. Se știe că această zonă este bogată în pește și este adesea mai liniștită pentru navigație.

Problema licențelor

Vizavi de coasta britanică, Boulogne-sur-Mer este primul port de pescuit francez. De aici, traulerele ajung rapid în apele britanice atunci când ridică ancorele. Cu toate acestea, doar 22 de nave de pescuit din 120 au primit licența care permite accesul în zona de „6-12” britanică, potrivit președintelui comitetului regional pentru pescuit, Olivier Leprêtre.

„Vom lupta până vom obține ultima licență necesară”, le-a promis pescarilor, luni secretarul de stat pentru afaceri europene Clément Beaune, în timpul unei călătorii la Boulogne-sur-Mer împreună cu ministrul Mării, Annick Girardin.

Problema: pentru a obține licența, navele trebuie să demonstreze autorităților britanice că până acum au venit în mod regulat să pescuiască în această zonă. „Dacă nava este geolocalizată, este ușor”, a declarat Jean-Luc Hall, directorul general al comitetului național pentru pescuit maritim și agricultură marină (CNPMEM).

Dar „acest lucru nu este cazul tuturor navelor”, explică el, cele mai mici (mai puțin de 12 metri) neavând în general echipamentele necesare pentru a urmări exact unde au pescuit în trecut.

„Rămâne singura problemă cu ambarcațiunile de mai puțin de 12 metri lungime, care nu își pot demonstra precedența în apele britanice conform cerințelor Regatului Unit. Aceste cerințe ale Londrei nu sunt în acord și sunt, prin urmare, sunt inacceptabile pentru Franța”, a declarat Annick Girardin, luni. Dosarul rămâne sensibil.

author avatar
Tudor Borcea
308 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger