AcasăȘTIRI EXTERNEBrexit și licențele de pescuit. Decizia Londrei înfurie Franța

Brexit și licențele de pescuit. Decizia Londrei înfurie Franța

Brexit și licențele de pescuit. Decizia Londrei înfurie Franța

Guvernul francez a denunțat „decizii total inacceptabile și inadmisibile” după refuzul autorităților britanice și ale insulei Jersey (dependență britanică) de a acorda toate licențele de pescuit solicitate de pescarii francezi.

Tensiunea din jurul pescuitului, subiect sensibil de-o parte și de alta a Canalului Mânecii, crește iar între Franța și Marea Britanie.

„Furia” pescarilor francezi

Acestea „sunt decizii care contravin acordului care a fost semnat în cadrul Brexitului”, a deplâns purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal, la ieșirea din Consiliul de Miniștri, dând asigurări, miercuri, că a înțeles „îngrijorarea” și „furia” pescarilor francezi.

Attal a adăugat că Franța va explora posibile măsuri de retorsiune.

Insula anglo-normandă Jersey va acorda 64 de licențe definitive și 31 de licențe provizorii ambarcațiunilor franceze pentru a pescui în apele sale și, pe de altă parte, a refuzat 75 de cereri, a anunțat miercuri guvernul local.

Londra, la rândul său, a acceptat doar să acorde ambarcațiunilor franceze doar 12 licențe de acces în apele sale din cele 47 suplimentare solicitate de Paris, ca parte a acordului post-Brexit.

Năvodul documentelor justificative

După Brexit, a fost implementat un dispozitiv tranzitoriu, timpul pentru a pune în aplicare noul dispozitiv prevăzut de acordul comercial încheiat in extremis la sfârșitul anului trecut între Londra și Bruxelles. Aceasta prevede că pescarii europeni vor putea continua să intre în anumite ape britanice cu condiția obținerii unei licențe, care este acordată dacă pot dovedi că au pescuit acolo înainte.

Potrivit guvernului din Jersey, 64 de ambarcațiuni care au furnizat toate documentele justificative (GPS, etc) necesare vor primi o licență definitivă, pe lângă cele 47 de licențe deja eliberate de la începutul anului.

31 de bărci, care vor trebui să furnizeze elemente suplimentare, vor primi o licență provizorie care le va oferi răgaz până la sfârșitul lunii ianuarie 2022 pentru a aduce documengtele solicitate, scrie France 24.

75 de nave, scoase din apele britanice

Cele 75 de nave cărora și s-a refuzat permisul „nu au desfășurat nici o activitate de pescuit în apele insulei Jersey în perioada în cauză sau nu au putut justifica o astfel de activitate și vor înceta orice activitate de pescuit în apele insulei Jersey în termen de 30 de zile”, potrivit guvernului din Jersey.

„Până atunci, autoritățile din Jersey vor continua să primească și să examineze orice material sau date noi prezentate”, a precizat guvernul local.

„Eliberarea acestor licențe în următoarele câteva zile ne va permite să ne asigurăm că efortul de pescuit din apele noastre rămâne comparabil cu situația care a prevalat înainte de Brexit: orice navă a cărei activitate economică depindea de pescuitul în apele Jersey, care a exercitat o activitate anterioară regulată acolo și cine a putut să o justifice, va primi o licență ”, a subliniat ministrul mediului din Jersey, John Young.

Conform acordului post Brexit, pescarii europeni vor renunța treptat la 27,5% din capturile lor până în 2026. La sfârșitul acestei perioade, renegocierea va fi anuală.

La începutul lunii mai, zeci de bărci de pescuit normande și bretone se adunaseră în fața portului Saint-Hélier din Jersey pentru a-și apăra dreptul de a continua să pescuiască în aceste ape, Londra răspunzând cu trimiterea de nave de patrulare, cee ace a tensionat situația

author avatar
Tudor Borcea
199 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger