AcasăȘTIRI EXTERNEBrexit și Covid-19: Angajările lucrătorilor vamali au explodat

Brexit și Covid-19: Angajările lucrătorilor vamali au explodat

Brexit și Covid-19: Angajările lucrătorilor vamali au explodat

Contextul sanitar generat de pandemie și ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană au crescut spectaculos cererile de personal vamal, potrivit unui studiu al BFM Business.

Deși impactul crizei coronavirusului este considerabil pe piața muncii, unele sectoare se descurcă mai bine decât altele.

După cum a raportat BFM Business, care transmite un studiu realizat de Indeed, motorul online de căutare al unui loc de muncă, profesiile vamale sunt la mare căutare, cererile explodând din cauza contextului sanitar și a numeroaselor controale la frontieră în ultimele luni.

În Franța, Marea Britanie, dar și în Olanda și Belgia, industria vamală nu a evoluat niciodată atât de bine.

Potrivit studiului citat, numărul de oferte dedicate profesiunii de lucrător vamal a crescut de zece ori din februarie 2020 în ianuarie 2021.

În Marea Britanie se constată un fenomen rar pentru că oferta este de trei ori mai mare decât cererea.

Această tendință este observabilă și în Franța, unde în decurs de patru luni, între octombrie 2020 și ianuarie 2021, numărul ofertelor de locuri de muncă vamale s-a dublat, sub impulsul autorităților statului.

Canalul Mânecii și viermuiala vameșilor

Acest fenomen ar putea continua de-a lungul timpului, deoarece Brexit va necesita în mod inevitabil menținerea mai multor vameși între Franța și Regatul Unit din cauza sfârșitului liberei circulații a mărfurilor, serviciilor și persoanelor între cele două țări.

La sfârșitul anului 2020, guvernul francez a anunțat recrutarea și instruirea a 600 de vameși, dintre care 270 au fost deja repartizați pentru consolidarea regiunii Hauts-de-France și a punctului de intrare în tunelul de sub Canalul Mânecii situat în Calais. În plus, în cursul anului 2021 vor fi recrutați și 100 de vameși suplimentari, scrie Le Point.

De partea sa, Indeed subliniază că situația sanitară generată de Covid-19 ar putea genera o încetinire a acestei tendințe în timp. „În funcție de progresul campaniei de vaccinare pe vechiul continent și de sezonalitatea virusului, această tendință se poate dovedi a fi de scurtă durată”, indică sursa citată.

 

author avatar
Tudor Borcea
182 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger