Cartofii sunt un aliment de bază pentru irlandezi, dar majoritatea sunt aduși din Marea Britanie – iar acest lanț de aprovizionare este pe cale să fie distrus de Brexit.
Importul va fi interzis de la 1 ianuarie, după încheierea negocierilor de tranziție, a anunțat departamentul irlandez de agricultură. Chiar și în cazul unui acord comercial, departamentul le-a spus producătorilor, procesatorilor și distribuitorilor că fluxul de cartofi britanici către Irlanda nu va fi restabilit “luni de zile”, deoarece cererea Marii Britanii de a exporta „trebuie să treacă prin legislația UE”. Lanțurile de fast-food se străduiesc acum să găsească surse alternative pentru cele 80.000 de tone de chipsuri fabricate în Marea Britanie, consumate în mod normal în Irlanda anual. Doar aproximativ 10.000 de tone de cartofi de calitate superioară sunt cultivate în Irlanda, însă majoritatea soiurilor sunt bune doar pentru coacere, pentru că au un conținut prea ridicat de zahăr pentru a se prăji bine – astfel că chipsurile britanice sunt la mare căutare. Se remarcă soiul Maris Piper, cultivat de-a lungul coastei de est a Angliei. De asemenea, Scoția furnizează aproximativ trei cincimi din nevoile irlandeze. Thomas McKeown, membru în conducerea Asociației Fermierilor din Irlanda, care reprezintă 600 de ferme comerciale, a declarat că Brexit ar putea oblige producătorii să revină la cartofii tradiționali irlandezi. “Dar chipsurile nu vor avea același gust ca cele importate din Anglia – va trebui să modificăm rețetele”, spune Derek Duggan, managerul Leo Burdocks, unul dintre cele mai mari și mai vechi lanțuri de magazine de chipsuri și pește din Irlanda, fondat în 1913, când țara era parte a Regatului Unit.