AcasăȘTIRI EXTERNEBrexit, Covid și carnea de porc. Marea Britanie face Crăciunul fără cârnați...

Brexit, Covid și carnea de porc. Marea Britanie face Crăciunul fără cârnați și piftie

Brexit, Covid și carnea de porc. Marea Britanie face Crăciunul fără cârnați și piftie

Marea Britanie se va confrunta în sărbătorile de iarnă cu o penurie de carne de porc, din cauza lipsei acute de mână de lucru și în acest sector.

British Meat Processors Association (BMPA) a tras acest semnal de alarmă, în condițiile în care penuriile din regat încep să se înmulțească, afectând și sectorul cărnii.

Mațul bate Brexitul

Guvernul Marii Britanii a fost de acord să elibereze vize temporare pentru până la 5.500 de muncitori din sectorul creșterii păsărilor și pentru 5.000 de șoferi de camion, pentru a aproviziona țara cu carne de curcan și pentru livrări înainte de sezonul festiv.

Dar nu a fost instituit niciun sistem echivalent care să garanteze aprovizionarea cu alte produse din carne la mare căutare la Crăciun.

David Lindars, director de operațiuni tehnice al British Meat, a declarat pentru Politico că penuria de mână de lucru va avea un impact deosebit asupra „produselor care necesită multă muncă, precum preparatele din carne de porc pentru sărbători”.

El a avertizat că timpul se scurge în defavoarea remedierii situației.

„Chiar dacă vom obține vize pentru lucrătorii sezonieri, până când vor pune în funcțiune schema și vor executa întregul proces înseamnă că vor termina în doar  șase sau șapte săptămâni de muncă aici”, a spus el. „Cine va veni sau va lăsa un loc de muncă undeva în Europa, pentru a veni aici timp de șase sau șapte săptămâni? Nimeni”.

Esticii au plecat, englezii nu pun mâna

El a spus că în medie companiile de prelucrare a cărnii funcționează cu un deficit de personal de aproximativ 15%, iar în unele părți ale Marii Britanii, firmele raportează un deficit de 25%.

În mod normal, în Marea Britanie, companiile de carne încep să producă articole de Crăciun în iunie, dar nu au reușit să facă acest lucru anul acesta.

Fabricile care produc alimente congelate pentru petreceri în Asia de Sud-Est au fost, de asemenea, afectate de probleme de muncă, a adăugat Lindars, și este posibil să nu poată umple golul.

Sam Ette, purtător de cuvânt al National Farmers Union (NFU), a declarat: „Există probleme serioase cu lipsa forței de muncă, ceea ce înseamnă că unele produse nu pot fi recoltate în cazul fructelor și legumelor, sau sacrificate și procesate în cazul păsărilor și porcilor. În special cu porcii, există probleme serioase în ferme din cauza lipsei de măcelari în lanțul de aprovizionare cu alimente”.

NFU și BMPA solicită amândouă o viză de recuperare Covid de 12 luni. Atât pandemia, cât și Brexit-ul au contribuit la lipsa muncitorilor din agricultură și industrie. Mulți cetățeni europeni s-au întors în țările lor de origine din cauza restricțiilor de călătorie sau a noilor controale de imigrare post-Brexit și acum nu sunt dispuși sau nu pot reveni în Marea Britanie

100.000 de porci vor fi sacrificați

Un purtător de cuvânt al guvernului a spus: „Înțelegem importanța muncii sezoniere și suntem conștienți de provocările cu care s-a confruntat industria cărnii roșii în ultimele luni din cauza pandemiei Covid-19 și a penuriei de forță de muncă”.

Purtătorul de cuvânt a spus că miniștrii vor „ține piața sub o analiză atentă” și vor continua „să exploreze opțiuni pentru a aborda presiunile cu care se confruntă în prezent industria”.

National Pig Association a tras anterior un semnal de alarmă cu privire la nevoia de muncitori, prezicând că va fi necesară o sacrificare de până la 100.000 de animale dacă guvernul nu va interveni.

 

author avatar
Tudor Borcea