AcasăȘTIRI EXTERNEBreaking News. Președintele Afganistanului a predat capitala talibanilor. SUA desfășoară o operațiune...

Breaking News. Președintele Afganistanului a predat capitala talibanilor. SUA desfășoară o operațiune de evacuare

Breaking News. Președintele Afganistanului a predat capitala talibanilor. SUA desfășoară o operațiune de evacuare

Talibanii au intrat „din toate părțile” în Kabul, capitala Afganistanului, potrivit unor informații venite chiar din interiorul Ministerului de Interne afgan. Duminică, 15 august, ministrul afgan de Interne, Abdul Sattar Mirzakwal, a anunțat „un transfer paşnic al puterii” către un guvern de tranziţie.

Mullah Baradar, comandatul militar al forțelor talibane care au ocupat Afghanistanul, va prelua conducerea țării. Negocierile de la Palatul Prezidențial continuă, incluzând anunțul despre demisia președintului pro-american Ashraf Ghani, scrie DefenseRomania. Deja la Islamabad si New Dehli demisia lui Ghani este considerată ca un fapt împlinit.

Predare fără sânge?

Datorită evacuării rapide a celorlalte ambasade occidentale, sursa citată informează că nu are nici o confirmare, măcar și informală, a demisiei presedintelui Ghani si guvernului sau.

Se anunță că principala cursă comericala care lega Afganistan de Emiratele Arabe Unite a fost anulată, fără a se anunța când va fi reluată.

Presedintele afgan impus de SUA, Ashraf Ghani a primit la Palatul Prezidențial din celebrul „cartier verde” din centrul Capitalei afgane o delegatie condusă de Mullah Baradar. Negocierile dintre cei doi au ca obiectiv predarea Capitalei către forțele talibane într-o manieră civilizată și fără pierderi de vieți omenești. În timp ce „cartierul verde”, cel mai fortificat din Kabul este astăzi lipsit de orice fel de forțe de apărare.

Evacuare în haos

Transferul de putere este până în acest moment pașnic. Dacă pe teren talibanii au oprit ofensiva militară, lupte sporadice au loc la punctele principale de acces în Capitală.

În timp ce străzile Kabulului sunt blocate de cei care vor să părăsească Capitala, cerul este brazdat de elicoptere militare americane și britanice. Este clar ca în acest moment are loc una dintre cele mai mari operațiuni de evacuare modernă.

Ieșirile din Kabul sunt blocate de șiruri nesfârșite de mașini pline de afghani care fug de talibani. Haosul pare a se instala în Capitală. La Palatul Prezidențial porțile sunt deschise si niciun membru al celubrului batalion de gardă prezidențială nu mai este la postul său.

Aeroportul din Kabul, luat cu asalt de mii de cetățeni străini

Se raportează că din cauza situației fluide din Capitală, trei avioane aparținând Germaniei, Indiei și Pakistanului sunt blocate în aer, fiindu-le interzisă aterizarea pe aeroportul internațional din Kabul.

Surse indiene anunță că una din condițiile impuse de către talibani pentru preluarea pașnică a Capitalei afgane este interzicerea tuturor zborurile comerciale.

Mai ales că în acest moment forțele militare SUA trimise de către președintele Biden au ocupat practic aeroportul pentru a asigura culoarul de evacuare a personalului său diplomatic și cetățenilor americani care au reușit să ajungă în ultimile zile, din interiorul Afganistamului, la Ambsadă.

Aeroportul internațional din Kabul este luat cu asalt de catre mii de cetățeni străini. Aceștia încearcă să părăsească de urgență Afganistan. Mai mult rapoarte de presa de la fata locului anunță că un avion de linie din Pakistan a aterizat în Kabul pentru a a asigura exflitrarea a 50 de personalități ale administrației Ghani.

 

 

author avatar
Tudor Borcea