AcasăȘTIRI EXTERNEBrazilia, poligon pentru Big Pharma. Vaccinurile anti-Covid, experimentate la Rio!

Brazilia, poligon pentru Big Pharma. Vaccinurile anti-Covid, experimentate la Rio!

În timp ce Franța a anunțat suspendarea tuturor zborurilor cu Brazilia, situația sanitară din această țară sud-americană continuă să se deterioreze: 92 de variante ale coronavirusului au fost identificate, făcând din Brazilia o adevărată fabrică de mutații. O amenințare care ar putea distruge toate eforturile de vaccinare.

Constatarea este brutală. Brazilia se confruntă cu o „catastrofă umanitară” odată cu criza Covid-19, potrivit Medicins sans frontieres (MSF), care indică un vinovat: „lipsa de voință politică” a autorităților braziliene, lipsite de un „răspuns coordonat și centralizat”.

„Lipsa voinței politice de a acționa corespunzător în fața acestei pandemii este responsabilă pentru moartea a mii de brazilieni”, a declarat acest ONG.

În ultimele luni, situația epidemiei Covid-19 din Brazilia „a fost complet scăpată de sub control”, rezumă Fernanda Grassi, medic de boli infecțioase din Salvador de Bahia, într-un interviu acordat France 24.

În discuție: circulația activă a așa-numitei variante P1 „braziliene”, care „este în mare parte majoritară aici, mai contagioasă și duce la cazuri mai grave decât așa-numita variantă clasică. Deci, sunt mai mulți pacienți care au nevoie de tratament, de spitalizare ”, explică Grassi, cercetător la Fundația Oswaldo Cruz (Fiocruz – echivalentul Institutului Pasteur).

În ultimele luni, populația afectată s-a schimbat, de asemenea: conform ultimului raport al Observatorului Covid-19, numărul deceselor a crescut cu 353% între ianuarie și martie 2021 în rândul grupului de vârstă 30-39 de ani.

Potrivit experților, scăderea vârstei nu este doar un fapt al variantei. „Desigur, P1 este parțial responsabilă, dar să nu uităm că populația tânără este expusă: sunt oameni activi care trebuie să lucreze, dar care simt și nevoia de a socializatinerii sunt, de asemenea, cei mai expuși în prezent: mai presus de toate aceștia trebuie să lucreze și care simt uneori nevoia de a socializa, pe fondul lipsei de măsuri de restricții coordonate la nivel național” spune Fernanda Grassi.

Cel puțin 92 de variante în circulație

Cu toate acestea, situația se poate agrava și mai mult, potrivit Fernandei Grassi. Deoarece „Brazilia a devenit o veritabilă fabrică de variante”, spune ea.

Dincolo de varianta P1, Institutul Fiocruz a identificat alte 92 de mutații ale coronavirusului care circulă în Brazilia, potrivit unui studiu publicat săptămâna aceasta. „Mutațiile au loc atunci când avem o rată de transmisie ridicată”: fenomenul, „normal în timpul unei epidemii”, începe atunci când un virus trece de la o persoană la alta și „creează mutații aleatorii în codul genetic”, continuă ea.

În cazul brazilian, unde „virusul circulă liber, există probabilitatea de a vedea multe variante noi”, explică specialista în boli infecțioase. Potrivit acesteia, „cifra lui 92 este cu siguranță subestimată, pentru că nu există aproape nici o secvențiere”.

Potrivit cercetătoarei, varianta P1 în sine nu a fost identificată oficial până în ianuarie, în Japonia, la călătorii provenind din statul Amazonas. Cu toate acestea, „circula cel puțin din decembrie”, explică ea. În ianuarie, a reprezentat deja 73% din infecțiile di Manaus, capitala statului, iar apoi a atins 73% din infecțiile naționale două luni mai târziu, potrivit datelor Fiocruz.

„Pot apărea mutații rezistente la vaccin”

În ceea ce privește aceasta din urmă și pentru așa-numita variantă „britanică”, aceste mutații devin periculoase în special „atunci când sunt mai contagioase și ajung să se impună”, rezumă medicul-cercetător.

Mai ales că apariția de noi variante poate distruge întreaga campanie de vaccinare. De ce ? Deoarece într-una dintre aceste mutații, virusul poate ajunge să se „întărească” și să devină insensibil la anumite vaccinuri. În februarie, Africa de Sud a suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca , care sa dovedit a fi eficient doar în proporție cu 22% împotriva variantei sud-africane.

„Pentru moment, vaccinurile disponibile atacă bine varianta P1. Dar noi mutații rezistente pot apărea la fel de bine”, își face griji Fernanda Grassi.

Bogatul stat Sao Poulo, în pragul colapsului

Rezultatul: în 10 zile, Brazilia înregistrează o medie zilnică de aproximativ 3.000 de decese cauzate de Covid-19, depășind în mod regulat 4.000 de victime. Potrivit MSF, „doar în săptămâna trecută, 11% din noile infecții cu Covid-19 din întreaga lume au fost înregistrate în Brazilia, precum și peste un sfert din decese”.

În mai puțin de un, epidemia a ucis peste 360.000 de oameni în Brazilia, devenind a doua cea mai îndurerată țară din lume după Statele Unite.

Mai rău, în statul São Paulo, cel mai bogat și cu cel mai modern sistem spitalicesc din țară, centrele de sănătate sunt acum în pragul colapsului: de vineri, unitățile ar putea rămâne fără medicamente necesare intubărilor și nu vor mai putea trata pacienții cu o formă severă de Covid-19, potrivit unei scrisori trimise guvernului federal, raportată de cotidianul Folha de São Paulo.

Potrivit autorităților locale, 68% din centrele de sănătate din rețeaua metropolitană folosesc deja medicamente „alternative”, iar 61% dintre acestea și-au epuizat stocurile de sedative.

În restul țării, situația este la fel de dramatică. „Aproape peste tot (…) sistemul de sănătate s-a prăbușit”, spune Paulo Menezes, epidemiolog la Universitatea din São Paulo (USP), într-un interviu pentru Le Monde.

În majoritatea celor 22 de state braziliene, rata de ocupare a unităților de terapie intensivă depășește 90%.

Lipsa de vaccinuri

Confruntate cu o astfel de situație, autoritățile locale pariază totul pe vaccinare. Potrivit consorțiului de presă care compilează datele zilnice ale epidemiei, 15% dintre brazilieni au primit o primă doză de vaccin împotriva Covid-19, iar 5% a doua.

Țara folosește în principal vaccinul CoronaVac, produs de Institutul de Cercetare Medicală Butantan din São Paulo în parteneriat cu compania farmaceutică chineză Sinovac, precum și vaccinul AstraZeneca. Datorită constrângerii legate de lanțul de frig necesar depozitării sale, vaccinul Pfizer este absent, deși „s-a dovedit a fi cel mai eficient împotriva tuturor variantelor”, spune Fernanda Grassi.

În ultimele săptămâni, țara s-a confruntat cu o mare penurie de doze. Vaccinarea a fost oprită miercuri, în trei metropole ale țării, potrivit site-ului de știri G1 , inclusiv în Salvador, unde locuiește Fernanda Grassi. „Așa că acum avem nu numai un virus care este scăpat complet de sub control, ci și un sistem de sănătate care se prăbușește. Și, în curând nu vor mai fi vaccinuri”, insistă ea.

 

author avatar
Tudor Borcea
467 afisari

2 COMENTARII

  1. Favela din Rio la putere !! 🙂 Ha ha ha 🙂 Brazilienii astia o sa devina mare putere covidiana in America de Sud, mai ales ca e tot timp cald pe acolo, sar virusii din ei de nu mai pot !! 🙂 Vamos a la playa, Bolsonaro !! 🙂 Make Brasil Great Again !! 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger