AcasăȘTIRI EXTERNEBrazilia. Manifestații în toată țară pentru destituirea președintelui Bolsonaro

Brazilia. Manifestații în toată țară pentru destituirea președintelui Bolsonaro

Brazilia. Manifestații în toată țară pentru destituirea președintelui Bolsonaro

Zeci de mii de brazilieni au manifestat sâmbătă, 2 octombrie, în mai multe orașe din țară, la apelul mișcărilor și partidelor de stânga, pentru a cere din nou demiterea președintelui de extremă dreapta Jair Bolsonaro și a denunța creșterea costului vieții.

Cele mai importante proteste au avut loc la Rio de Janeiro, Sao Paulo sau Brasilia la apelul campaniei naționale „Bolsonaro afară!”, susținută de o duzină de partide de stânga și numeroase centrale sindicale.

Dacă aceste apeluri la demonstrații au fost lansate în 167 de orașe ale țării, bilanț al presei braziliene indică faptul că s-au ținut mitinguri în 24 din cele 27 de state ale Braziliei și în 84 de orașe, inclusiv 14 capitale de stat.

„Bolsonaro distruge economia națională”

Unii lideri de dreapta și centru-dreapta au participat la manifestații pentru a denunța consecințele crizei economice din țară, deși nu susțin neapărat apelul la destituirea președintelui.

În cartierul central Candelaria din Rio de Janeiro, sute de oameni au mărșăluit strigând „Bolsonaro, afară!”, slogan inscripționat și pe multe bannere.

Peste o sută de petiții care solicită destituirea lui Jair Bolsonaro sunt în așteptare în Camera Deputaților, dar președintele Arthur Lira, un aliat al guvernului, nu le dă curs, scrie Boursorama.

De asemenea, Curtea Supremă a dispus deschiderea mai multor anchete împotriva lui Jair Bolsonaro și a rudelor sale, în special pentru răspândirea informațiilor false legate de pandemia Covid-19.

În Sao Paulo, zeci de mii de oameni s-au adunat după-amiaza pe bulevardul central Paulista, unde s-au adunat posibili candidați la președinție, precum Ciro Gomes, liderul Partidului Democrat al Muncii (PDT), care a ocupat poziția a treia în 2018.

„Bolsonaro distruge economia națională”, a spus politicianul de centru-stânga, cerând unitate. „Umple Brazilia de rușine în străinătate și este responsabil pentru moartea a aproape 600.000 de brazilieni” de Covid-19.

La Brasilia, sute de manifestanți s-au adunat pe esplanada ministerelor.

„Poporul suferă de foame”

Protestele anterioare conduse de mișcările de stânga au avut ca scop punerea sub acuzare a lui Bolsonaro pentru gestionarea haotică a pandemiei, care a ucis aproape 600.000 de persoane. Sâmbătă au fost auzite și plângeri împotriva creșterii prețurilor la alimente, gaz și combustibil, precum și împotriva situației în care se află 14,1 milioane de șomeri.

„Oamenii sunt flămânzi și nu mai putem sprijini acest govern”, a declarat Isadora Lessa, de 22 de ani, la Rio”.

Cu un an înainte de alegerile prezidențiale, un sondaj efectuat la mijlocul lunii septembrie de către institutul Datafolha i-a dat lui Bolsonaro un procent de 26% în primul tur față de 44% pentru fostul președinte Luiz Inacio Lula da Silva.

Numeroasele steaguri roșii ale Partidului Muncitorilor (PT) ale fostului președinte da Silva (2003-2010) erau vizibile, alături de cele ale multor alte organizații de stânga și centru.

La 7 septembrie, mitingurile masive din Brasilia și Sao Paulo adunaseră 125.000 de susținători ai lui Jair Bolsonaro. Mai mult decât ceea ce stânga a reușit să adune împreună sâmbătă în cele două capitale regionale.

author avatar
Tudor Borcea
172 afisari

1 COMENTARIU

  1. Păi la așa masă de oameni pusă în mișcare pentru al da jos nu va dă de gândit?adică el e contra blocării economiei contra lockdown contra covrig 19 și în 2 ani e vina lui?Nu a slugilor oms etc.care vor să-l destituie că e contra minciunii,sună cunoscut scenariul și indoctrinarea maselor nu vi se pare?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger