AcasăȘTIRI EXTERNEBrazilia cere ajutor Rusiei pentru un submarin nuclear / Discuțiile au avut...

Brazilia cere ajutor Rusiei pentru un submarin nuclear / Discuțiile au avut loc la Moscova

Refuzul Statelor Unite de a ajuta Brazilia pentru a-și dezvolta proiectul unui submarin nuclear l-ar fi făcut pe președintele Jair Bolsonaro să ceară ajutor omologului său Vladimir Putin.

Brazilia a cerut Rusiei ajutor pentru dezvoltarea primului său submarin cu propulsie nucleară, în timpul vizitei președintelui Jair Bolsonaro la Moscova luna trecută, a informat ziarul Folha de S.Paulo, citând o sursă militară.

Un proiect care datează din anii ’70

Potrivit sursei, acest lucru a fost convenit în timpul călătoriei președintelui Bolsonaro la Moscova, dar nu s-a concretizat încă din cauza conflictului armat din Ucraina.

De la sfârșitul anilor ’70, Brazilia încearcă să dezvolte un submarin alimentat cu combustibil nuclear.

Potrivit ziarului, Brazilia a căutat ajutorul Washingtonului pentru a certifica combustibilul pentru reactoare nucleare și „probleme de inginerie”, dar negocierile s-au destramat în 2018.

Țara sud-americană a apelat apoi la Rusia pentru asistență. Oficialii brazilieni s-au întâlnit cu agenția de stat rusă pentru energie nucleară Rosatom. Cu toate acestea, după ce s-a întors acasă, Bolsonaro a spus că Brazilia este interesată și de tehnologia nucleară rusă „pentru propulsia submarinului nostru”.

Citând surse din Ministerul de Externe, ziarul spune că viitorul unui posibil acord este incert, invazia militară a lui Putin în Ucraina schimbând datele la nivel global, în paralel cu sancțiunile internaționale impuse Rusiei.

La ora actuală, submarinul brazilian Alvaro Alberto, submarin de atac cu propulsie nucleară, se află în construcție, de compania navală de stat braziliană ICN.

Construcția face parte dintr-un parteneriat strategic semnat între Franța și Brazilia la 23 decembrie 2008. Proiectul submarinului nuclear al Marinei datează din anii 1970.

author avatar
Tudor Borcea