AcasăȘTIRI EXTERNEBosnia și Herțegovina primesc statutul de candidat la UE. Încă un loc...

Bosnia și Herțegovina primesc statutul de candidat la UE. Încă un loc la coadă la ușa Bruxelles-ului

Bosnia și Herțegovina primesc statutul de candidat la UE. Încă un loc la coadă la ușa Bruxelles-ului / Foto: printscreen

Miniștrii afacerilor europene din cele 27 de state membre ale UE, reuniți marți la Bruxelles, au votat în favoarea acordării statutului de țară candidată Bosniei și Herțegovinei.

Acesta este primul pas dintr-un lung proces de aderare pentru Bosnia și Herțegovina,  țară balcanică de 3,5 milioane de locuitori, afectată de sărăcie și instabilitate politică.

Încă un loc la coadă la ușa Bruxelles-ului

Decizia pozitivă vine la o săptămână după summitul de la Tirana, în cadrul căruia UE „și-a reafirmat angajamentul” față de perspectiva integrării Balcanilor de Vest în cadrul blocului comunitar. Avizul pozitiv al miniștrilor va fi apoi aprobat de liderii UE în cadrul summitului UE de joi.

Comisia Europeană a recomandat în octombrie ca statele membre să acorde acest statut. Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a subliniat necesitatea de a „insufla o dinamică pozitivă”, menționând că războiul din Ucraina a dat „un nou sens geopolitic” extinderii, „o investiție pe termen lung în pace, prosperitate și stabilitate pentru continentul nostru”, notează Le Figaro.

Bosnia este împărțită într-o entitate sârbă, Republica Srpska, și o federație croato-musulmană, legate între ele de un guvern central slab și adesea paralizat. Acest sistem politic complex a fost moștenit de la acordurile de pace de la Dayton, care au pus capăt războiului intercomunitar în care au fost ucise 100.000 de persoane între 1992 și 1995.

„Acest statut de candidat ar fi trebuit să fie acordat (Bosniei) cu mai mulți ani în urmă. Înțelegem, bineînțeles, că această accelerare a marșului spre UE are loc din cauza anumitor circumstanțe geopolitice”, a declarat luni Zeljka Cvijanovic, membru sârb al președinției tripartite din Bosnia. „Este timpul ca oamenii din Bosnia și Herțegovina să primească un mesaj pozitiv din partea Uniunii Europene, a declarat Denis Becirovic, un membru bosniac al președinției tripartite, la 8 decembrie.

Recunoașterea statutului de candidat este doar începutul unui proces de lungă durată. Următorul pas, care necesită, de asemenea, unanimitatea celor 27 de state membre, este deschiderea negocierilor oficiale de aderare, care durează, deoarece țările candidate trebuie să integreze în legislația națională un număr mare de acte legislative europene.

Șapte țări sunt deja candidate oficiale la aderarea la UE: Turcia (1999, candidatură acum înghețată), Macedonia de Nord (2005), Muntenegru (2010), Serbia (2012), Albania (2014), Ucraina și Republica Moldova (2022). Kosovo și-a anunțat intenția de a depune cererea de aderare până la sfârșitul anului.

author avatar
Tudor Borcea
149 afisari

1 COMENTARIU

  1. Ce s-ao fi inghesuind toti in cloaca asta plina de corpti, prosti, burtosi care nu urmaresc decat beneficiul personal, calcand in picioare tari si natiuni care incearca sa traiasca onest.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger