AcasăȘTIRI EXTERNEBoris Johnson vrea să-i ia locul lui Jens Stoltenberg în fruntea NATO....

Boris Johnson vrea să-i ia locul lui Jens Stoltenberg în fruntea NATO. Ce a anunțat fostul premier britanic – VIDEO

boris johnsonBoris Johnson vrea să-i ia locul lui Jens Stoltenberg în fruntea NATO. Ce a anunțat fostul premier britanic - VIDEO

Fostul premier britanic Boris Johnson a anunțat că va candida pentru postul de secretar general al Alianței Nord-Atlantice. Anunțul a fost făcut la un buletin de știri ucrainean.

„În fruntea NATO? Este o idee grozavă. Știți, este o idee foarte bună. Vreau să subliniez, dragi prieteni, că am această idee și să nu uite nimeni că există un candidat [pentru funcția de secretar general al NATO] pe linie. De data aceasta, cred că voi fi norocos”, a declarat Johnson.

Jens Stoltenberg mai are șase luni de mandat

El a reamintit că fostul premier italian Mario Draghi a sugerat ca un reprezentant al Uniunii Europene să fie numit în funcția de viitor secretar general al NATO.

„Nu sunt deloc de acord cu el. Cred că există și alți candidați în afara Uniunii Europene. Nu trebuie să fie neapărat UE. Eu mă consider cu siguranță un candidat. Este o poziție bună și importantă”, a adăugat fostul premier britanic.

Johnson a subliniat că NATO este mai puternică ca niciodată și că în curând i se vor alătura noii membri Suedia și Finlanda.

„Și vedem destul de clar că aderarea Ucrainei este o perspectivă. Trebuie să se întâmple, este evident. Putin a demontat toate argumentele împotriva aderării Ucrainei la NATO. Acum acestea au dispărut”, a rezumat el.

Jens Stoltenberg, actualul secretar general al NATO, aflat în funcție de la 1 octombrie 2014, ar fi trebuit să demisioneze anul trecut și intenționa să conducă banca centrală din Norvegia, țara sa natală, dar, din cauza atacului Rusiei asupra Ucrainei, s-a decis prelungirea mandatului său până la 30 septembrie 2023.

author avatar
Andreea Vlad