AcasăȘTIRI EXTERNESONDAJ. Boris Johnson rămâne în funcție, dar 59% dintre britanici nu-l mai...

SONDAJ. Boris Johnson rămâne în funcție, dar 59% dintre britanici nu-l mai vor premier!

boris johnsonBoris Johnson vrea să trimită migranții ilegali în Rwanda. Planul Marii Britanii de a obține controlul granițelor după Brexit 

Premierul britanic Boris Johnson rămâne premierul Marii Britanii, după ce a obținut, luni seara, votul de încredere al parlamentarilor din Partidul Conservator.

Proporția voturilor favorabile rămânerii sale la conducere a fost de 58,8%, față de 41,2% împotrivă.

Susținut de conservatori, nedorit de britanici

El a fost susținut de 211 parlamentari. Fiecare parlamentar conservator a votat în cadrul acestui scrutin, iar 148 au fost împotrivă.

Cu toate acestea, datele oferite de Opinium (firmă de cercetare sociologică din Marea Britanie) arată că 59% dintre britanici consideră că parlamentarii conservatori ar trebui să voteze pentru demiterea primului ministru.

Doar 28% cred că parlamentarii conservatori ar trebui să voteze pentru a-l menține pe Johnson la putere și 13% au spus că nu știu ce ar trebui să facă conservatorii.

Dacă Boris Johnson pierdea votul de încredere, el urma să fie destituit, ceea ce însemna că Partidul Conservator trebuia să organizeze o competiţie internă pentru desemnarea unui succesor.

Boris Johnson rămâne premier pentru încă 12 luni

Acest vot nu înseamnă că problemele lui Boris Johnson vor dispărea. Nu trebuie uitat că 148 de parlamentari din propriul partid consideră că țării i-ar fi mai bine fără el.

Boris Johnson trebuie să facă față unei presiuni în creştere pe plan intern, inclusiv în rândul propriului partid, mai ales după dezvăluirile privind petrecerile desfăşurate la reşedinţa din Downing Street în plin lockdown impus chiar de guvern din cauza pandemiei de Covid-19.

Boris Johnson va rămâne premier pentru cel puțin 12 luni din acest moment, dat fiind că un nou vot de neîncredere nu poate fi reluat în următorul an.

author avatar
Andreea Vlad