Boris Johnson a condamnat afirmațiile lui Viktor Orban despre musulmani și migranți, chiar înainte să se întâlnească cu el. Un purtător de cuvânt al Downing Street a “condamnat acele afirmaţii care răspândesc divizarea şi sunt false”.
Ce spusese premierul maghiar? În 2018, într-un ziar german, în care i-a numit pe musulmani „invadatori” și i-a descris pe migranți drept o „otravă”. Guvernul britanic spune că aceste afirmații sunt greșite și duc la dezbinare.
Viktor Orban a pledat pentru construirea de noi relaţii bilaterale cu Marea Britanie şi a deplâns pierderea unui aliat în Uniunea Europeană, înaintea unei întâlniri cu omologul său britanic Boris Johnson.
Britanicii l-au contracarat imediat
Ministrul britanic pentru afaceri, Kwasi Kwarteng, a asigurat la rândul său că nu împărtăşeşte vederile antimigranţi ale lui Viktor Orban, dar vizita acestuia contribuie la strângerea relaţiilor post-Brexit între Regatul Unit şi state membre ale UE.
“Trebuie să discutăm cu fel de fel de oameni, cu diverşi lideri din lume, ale căror valori nu le împărtăşim neapărat.
Cred că vederile lui Viktor Orban cu privire la migranţi sunt lucruri pe care nu le susţin absolut deloc”, a declarat Kwarteng, ai cărui părinţi sunt originari din Ghana.
El a explicat însă că “trebuie să cooperăm cu UE şi în lumea post-Brexit este absolut corect şi rezonabil să construim relaţii bilaterale cu ţări din UE”.
Viktor Orban este mai apropiat de Rusia și China. A făcut presiuni pentru ridicarea sancțiunilor asupra Belarusului. De asemenea, Orban a blocat o declarație a UE prin care erau condamnate acțiunile Chinei în Hong Kong.
Conform lui Johnson, întâlnirea sa cu Orban va „promova interesele UK în zona Europei centrale”.