AcasăȘTIRI EXTERNEBoris Johnson îi dă un "brânci" lui Klaus Iohannis şi-i "FURĂ" locul....

Boris Johnson îi dă un „brânci” lui Klaus Iohannis şi-i „FURĂ” locul. Răsturnare de situaţie

Boris Johnson îi dă un "brânci" lui Klaus Iohannis şi-i "FURĂ" locul. Răsturnare de situaţie

Premierul britanic interimar Boris Johnson ţinteţte jobu-ul pe care-l doreşte cu ardoare şi Klaus Iohannis: pe cel de secretar general al NATO. Actualul deţinător al funcţiei, Jens Stoltenberg îşi va mai exercita mandatul până în septembrie 2023.

Iohannis a semnalizat într-o conferință de presă că ar fi interesat de acest post, chiar dacă mandatul lui de președinte se va încheia la finalul anului 2024.

Boris Johnson, o garanţie pentru NATO

Boris Johnson e văzut de colegii săi de partid ca o garanție că NATO va continua să aibă o poziție fermă față de Rusia, dat fiind că premierul demisionar a avut o poziție netă pro-Ucraina.

Surse conservatoare au declarat că Johnson s-ar putea lovi de refuzul lui Emmanuel Macron, președintele Franței. Secretarii generali ai NATO sunt aleși cu votul unanim al statelor membre.

Printre candidaţii la succesiunea lui Jens Stoltenberg se află preşedintele României, Klaus Iohannis, premierul olandez Mark Rutte, dar şi câteva femei, printre care fosta preşedintă a Lituaniei, Dalia Grybauskaitė, premiera estoniană Kaja Kallas, dar şi și fosta președintă a Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarović.

author avatar
Andrei Ștefan