AcasăȘTIRI EXTERNEBoris Johnson, cu paharul sus și cu 7 sticle pe masă. Dezmăț...

Boris Johnson, cu paharul sus și cu 7 sticle pe masă. Dezmăț în plin lockdown / Imagini șocante în scandalul Partygate

Boris Johnson, cu paharul sus și cu 7 sticle pe masă. Dezmăț în plin lockdown / Imagini șocante în scandalul Partygate / Foto: ITV News

În timp ce raportul înaltului funcționar public Sue Gray privind scandalul petrecerilor organizate la 10 Downing Street, în ciuda restricțiilor anti Covid-19, este așteptat peste câteva zile, noi fotografii, publicate de presa britanică ar dovedi minciunile premierului Boris Johnson în fața Parlamentului.

În timp ce premierul britanic încearcă de luni de zile să atenueze scandalul Partygate, postul de televiziune ITV a publicat, luni, 23 mai, noi fotografii care îl arată pe șeful guvernului cu paharul în mână, alături de mai multe persoane, în jurul unei mese pline cu sticle de alcool.

Cu paharul sus și cu 7 sticle pe masă

Imaginile compromițătoare vin cu câteva zile înainte de publicarea raportului complet al înaltului funcționar public Sue Gray cu privire la petrecerile care au avut loc la 10 Downing Street, în plin lockdown.

Potrivit presei britanice, acestea au fost făcute pe 13 noiembrie 2020, în timpul unei petreceri organizate cu ocazia plecării lui Lee Cain, pe atunci director de comunicare. Marea Britanie trecea atunci prin cel de-al doilea lockdown, scrie Ouest-France.

Aceste imagini pun din nou la îndoială veridicitatea declarațiilor premierului britanic. Întrebat în decembrie 2021 în Camera Comunelor despre participarea sa la o petrecere pe 13 noiembrie, Boris Johnson a declarat atunci: „Orice s-ar fi întâmplat, au fost respectate liniile directoare și regulile au fost respectate în permanență”.

Johnson a susținut anterior că nu știa că au avut loc petreceri cu încălcarea regulilor în 10 Downing Street, în timpul pandemiei Covid-19, scrie și Politico.

„Este absolut clar că a existat o petrecere, că a participat”

Șeful guvernului este anchetat de comisia pentru privilegii parlamentare pentru a se stabili dacă a mințit cu bună știință. Inducerea deliberată în eroare a parlamentarilor reprezintă o încălcare a codului ministerial, care, prin convenție, prevede că miniștrii trebuie să demisioneze.

Pentru deputatul conservator Sir Roger Gale, există „un singur răspuns” atunci când un prim-ministru induce în eroare Parlamentul de la tribună. „Este absolut clar că a existat o petrecere, că a participat, că a ținut un toast”, a declarat el la Times Radio, adăugând: „așa că ne-a indus în eroare”.

Poliția nu l-a amendat

Data de 13 noiembrie se află pe lista evenimentelor de la 10 Downing Street care au fost investigate. Poliția londoneză a anunțat la 19 mai că a dat 126 de amenzi pentru opt evenimente care au încălcat normele sanitare împotriva Covid-19. Totuși, Boris Johnson nu a fost amendat.

În urma publicării fotografiilor, liberal-democrații au scris imediat poliției, luni seară, pentru a lansa o anchetă privind decizia de a nu-l amenda pe Johnson. Potrivit deputatului Daisy Cooper, „lipsa de transparență” este „de natură să creeze o confuzie publică considerabilă”.

author avatar
Tudor Borcea
285 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger