AcasăȘTIRI EXTERNEBoris Johnson, atacat de fostul ministru pentru Brexit: „Încetați să jucați teatrul...

Boris Johnson, atacat de fostul ministru pentru Brexit: „Încetați să jucați teatrul Covid. Măștile și certificatele nu funcționează”

David Frost, fostul ministru britanic pentru Brexit și fost aliat al premierului Boris Johnson, a declarat că restricțiile anti-Covid-19 sunt „o mare greșeală”, intensificându-și criticile împotriva locatarului din 10 Dowming Street în momentul în care acesta se luptă pentru a rămâne la putere.

Frost, care a demisionat luna trecută, a spus că sunt prea puține voci „care îi provoacă pe epidemiologi”, spunând că purtarea măștilor și permisele Covid-19 sunt „lucruri care nu funcționează”.

„Blocarea a fost o greșeală de politică publică”

Frost a criticat, de asemenea, eforturile guvernului de a obține „emisii zero nete de carbon”, spunând: „Ne grăbim în legătură cu unele dintre aceste lucruri. Introducem prea devreme măsuri care sunt oarecum inutile”.

Cu privire la blocajul anti-Covid-19, Lord Frost a spus: „Cred, sincer, oamenii vor privi înapoi la ultimii doi ani la nivel global și vor vedea blocarea ca o greșeală destul de gravă de politică publică”. „Aș dori să văd guvernul excluzând blocajele pentru viitor, abrogând legislația, punându-le capăt. Nu ne putem permite, nu funcționează”, a spus el.

„Încetați să jucați teatrul Covid – pașapoarte vaccinale, măști, lucruri care nu funcționează – și concentrați-vă pe lucruri care funcționează. Lucruri precum ventilația, antiviralele, capaacități spitalicești adecvate – pe asta trebuie să ne concentrăm”.

Cu privire la urgența climatică, Lord Frost a criticat „tehnologiile care nu sunt coapte, încercând să aleagă câștigători, încercând să subvenționeze tehnologii care ar putea să nu fie cea mai bună cale de urmat”, spunând: „Aceasta este creșterea costurilor pentru indivizi”.

„Politica Covid m-a scos din guvern”

Mulți bănuiesc că Frost și-a dat demisia pentru că Boris Johnson l-a forțat să-și atenueze poziția dură față de Protocolul Irlandei de Nord, în negocierile blocate cu UE.

Dar el a insistat că este politica Covid a guvernului a fost la originea demisiei, spunând: „Acesta a fost motivul pentru care am demisionat, asta m-a scos din guvern. „Nu am fost de acord cu măsurile din planul B, măști, pașapoarte vaccinale – asta m-a forțat să ies”, scrie The Independent.

Este de așteptat ca guvernul să ridice planul B după o revizuire în două săptămâni sau, eventual, mai devreme, deoarece cazurile de infectare cu Omicron sunt la un nivel mai scăzut decât se temeau autoritățile înainte de Crăciun.

Boris Johnson a renunțat să impună restricții mai severe după o revoltă a cabinetului său și pentru a evita alte confruntări prejudiciabile în Parlament, pe fondul scandalului generat de dezvăluirile privind petrecerile la reședința sa, în plin lockdown.

Parlamentarii conservatori spun că soarta lui Johnson este acum în mâinile lui Sue Gray, funcționarul public al Cabinetului care investighează aceste dezvăluiri, deși nu este clar dacă ea va judeca dacă regulile au fost încălcate

author avatar
Tudor Borcea