AcasăȘTIRI EXTERNEBoom-ul “unicornilor” sfidează pandemia

Boom-ul “unicornilor” sfidează pandemia

Covid-19 a prăbușit multe afaceri, dar capitaliștii de risc au investit peste 675 de miliarde de dolari în start-up-uri la nivel mondial în 2021, dublând nivelul istoric anterior din 2020.

În ciuda pandemiei, numărul așa-numitelor companii „unicorni”, cu o evaluare de peste un miliard de dolari,  a continuat să crească rapid: 202 în SUA,  20 în Londra, 16 în India și 15 în Germania.

Creșterea numărului de unicorni a fost completată de numărul de megarunde – finanțarea startup-urilor se rotește la peste 100 de milioane de dolari. Acestea au crescut dramatic în unele orașe, Londra înregistrând o creștere de 3,4 ori.

Aplicația Fintech Revolut a strâns o rundă de serie E de 800 de milioane de dolari, rivalul Monzo  peste 600 de milioane de dolari în două tranzacții, iar platforma de evenimente online Hopin 850 de milioane.

Europa vs SUA și China

Dar Londra și restul Europei nu au produs încă nicio firmă de tehnologie care să se potrivească cu dimensiunea Alphabet, Apple, Amazon, Meta și Microsoft în SUA sau Alibaba și Tencent în China.

Cea mai mare firmă de tehnologie din Europa după capitalizarea pieței este producătorul ce cipuri ASML care este evaluat la peste 300 de miliarde de dolari. O sumă “modestă”, în timp ce în SUA multe companii depășesc un trilion de dolari.

Într-adevăr, giganții tehnologici din SUA și Asia au achiziționat multe dintre cele mai promițătoare companii din Europa, inclusiv laboratorul de inteligență artificială DeepMind și designerul de cipuri Arm.

Capitaliștii de risc au pompat 328,8 miliarde dolari în start-up-uri din SUA și 61,8 miliarde dolari în cele chineze în 2021, în timp ce au investit doar 39,8 miliarde dolari în Marea Britanie.

Cu toate acestea, analiștii estimează că  investițiile în capital de risc în Marea Britanie și Europa vor crește mai repede decât în ​​SUA și China.

“Există prea mult sceptisicm în Europa și companiile de tehnologie nu sunt tratate la fel de bine ca în SUA,  s-a plâns Nazim Salur”, co-fondator și CEO al aplicației de livrare rapidă a alimentelor Getir.

„Există câteva start-up-uri bune”, a precizat el pentru CNBC. “Dar când te uiți la volumul imens al listei de unicorni – de exemplu, aproximativ 800 de companii, jumătate sunt din SUA și o treime sunt din China – este limpede că Europa nu este reprezentată așa cum ar trebui”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
493 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger