AcasăȘTIRI EXTERNEBoom-ul turismului în Europa sfidează criza costului vieții

Boom-ul turismului în Europa sfidează criza costului vieții

Industria ospitalității s-a bucurat de cel mai bun sezon estival de dinainte de pandemie

De la cozile de două ore la Turnul Eiffel din Paris până la Atena care a limitat numărul de vizitatori la Acropole, supraaglomerată, invazia de turiști în Europa în această vară a fost uimitoare.

În pofida creșterii prețurilor, rezervările de zboruri către nordul Europei în perioada iunie-august au crescut cu 25% față de anul precedent, conform agregatorului de date ForwardKeys, și cu 13% către sudul Europei.

Gradul de ocupare a hotelurilor de pe întregul continent în iulie a fost cu doar 4 procente sub nivelurile de dinaintea pandemiei pentru aceeași lună din 2019, potrivit furnizorului de date din industrie STR, sfidând o creștere bruscă a prețurilor medii zilnice ale camerelor în puncte fierbinți precum Paris, unde acestea au fost cu 79% mai mari în iulie anul acesta decât în 2019.

Industria turismului din regiune s-a bucurat de cel mai bun sezon estival de dinainte de pandemie, deoarece o creștere a numărului de vizitatori americani a ajutat la compensarea impactului căldurii extreme și a inflației încăpățânate.

Ministrul francez al turismului, Olivia Grégoire, a prezis săptămâna trecută că țara cea mai vizitată din lume va beneficia în acest an de un câștig record de 64-67 de miliarde de euro din partea turismului internațional, în urma unui sezon „foarte bun”.

Spania a primit 47,6 milioane de vizitatori străini în cele șapte luni până la sfârșitul lunii iulie, cu 21% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut și cu doar 0,8% sub nivelurile din 2019.

Eduardo Santander, directorul executiv al Comisiei Europene de Turism, a declarat că, „în ciuda situației economice”, țările europene au fost stimulate de un „sezon de vacanță remarcabil”.

Simon Vincent, președintele pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa al grupului hotelier Hilton, a pus succesul sezonului estival pe seama „rezistenței consumatorului și a volumului de turiști americani”.

„Această clientelă internațională are tendința de a consuma cazare de lux”, a explicat Didier Arino, președintele companiei de consultanță ProTourisme. „Odată cu revenirea clienților americani și a altora din alte țări, vom vedea în mod necesar o creștere a veniturilor.”

Hotelurile și restaurantele care se adresează călătorilor de lux au înregistrat rezultate deosebit de bune.

Căldura extremă din sudul Europei și incendiile de pe insula grecească Rodos, care au pârjolit 15% din teritoriu și au dus la aproape 20.000 de evacuări, au ținut prima pagină a ziarelor pe tot parcursul verii, dar nu au contribuit prea mult la reducerea cererii pentru climatul mai însorit al continentului.

Dar fluxul de vizitatori străini reaprinde dezbateri vechi în ceea ce privește turismul excesiv în unele dintre destinațiile europene. Luna trecută, consiliul municipal din Amsterdam a interzis accesul navelor de croazieră în port, în timp ce stațiunea balneară italiană Portofino a amenințat că va amenda turiștii cu până la 270 de euro dacă vor zăbovi în locurile aglomerate pentru a-și face selfie-uri.

În Veneția, revenirea turiștilor a dat un impuls afacerilor, dar s-a dovedit a fi o pastilă amară pentru unii localnici, forțați să se mute în altă parte, pe fondul creșterii prețurilor, al aglomerației și al accesului redus la locuințe, deoarece proprietarii caută să își închirieze casele vizitatorilor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
719 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger