Oficialii din administrația președintelui Joe Biden au început să sublinieze „denuclearizarea Coreei de Nord”, mai degrabă decât întreaga peninsulă, într-o schimbare subtilă, dar vizibilă, de la formularea adoptată în discuțiile anterioare cu Phenianul.
Formularea „peninsulei” a fost utilizată timp de un deceniu în numeroase rezoluții și acorduri internaționale ale Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, inclusiv în declarația semnată de liderul nord-coreean Kim Jong Un și de fostul președinte american Donald Trump la Singapore în 2018, potrivit Reuters. Secretarul de stat Antony Blinken nu a răspuns la o întrebare cu privire la formulare în timpul unui briefing de la Seul, joi, dar omologul său sud-coreean, ministrul de externe Chung Eui-yong, a precizat că sublinierea peninsulei este „mai corectă”, arătând un posibil punct de diferență între cei doi aliați . În noaptea precedentă, Ministerul Apărării din Coreea de Sud a declarat că aliații „au reafirmat obiectivul comun de denuclearizare a Peninsulei Coreene”, în timp ce Pentagonul a spus că „a luat act de angajamentul de a sprijini eforturile diplomatice pentru a realiza denuclearizarea Coreei de Nord”. Modificarea formulării SUA nu a fost universală, secretarul apărării Lloyd Austin folosind ambele fraze în timpul vizitei sale la Seul cu Blinken săptămâna aceasta.Dar experții și sursele diplomatice occidentale au declarat că noul accent este deliberat și va fi remarcat.
Versiunea nord-coreeană
Un diplomat nord-coreean a criticat discuția administrației Biden despre denuclearizarea completă ca o „teorie nebună” care trebuia abandonată înainte ca discuțiile să se poată relua. „Niciun contact între Statele Unite şi Republica Populară Democrată Coreeană şi niciun dialog nu pot avea loc până când SUA nu pun capăt politicii ostile împotriva RPDC”, a declarat Choe Son Hui, prim-viceministrul afacerilor externe. Opiniile conflictuale sau vagi despre ceea ce înseamnă denuclearizarea au complicat negocierile care au fost în mare parte blocate începând cu 2019. În 2018, Coreea de Nord a definit „denuclearizarea Peninsulei Coreene” ca „eliminarea tuturor elementelor amenințărilor nucleare din zonele din nordul și sudul Coreei și, de asemenea, din zonele înconjurătoare de unde este vizată peninsula coreeană”.Aceasta a fost interpretată ca SUA să-și retragă trupele din Coreea de Sud și să pună capăt alianței de securitate „umbrelă nucleară” cu Seul, printre alte condiții. Între timp, Washingtonul a insistat asupra demontării complete, verificabile și ireversibile a armelor nucleare ale Coreei de Nord și a facilităților necesare construirii acestora. Statele Unite nu au spus niciodată în mod public că își vor reduce în schimb propria prezență militară și își subliniază în mod regulat angajamentul de a apăra Coreea de Sud.