AcasăȘTIRI EXTERNEBombă socială în UE, creșterea prețurilor imobiliare și la energie / Milioane...

Bombă socială în UE, creșterea prețurilor imobiliare și la energie / Milioane de chiriași riscă evacuarea

Bombă socială în UE, creșterea prețurilor imobiliare și la energie / Milioane de chiriași riscă evacuarea

În Uniunea Europeană, de la pandemia Covid-19, 8,3 % dintre gospodăriile sărace au restanțe la plata chiriei sau a creditului ipotecar, un fenomen care a crescut cu 20 % între 2019 și 2020.

Un număr din ce în ce mai mare de gospodării europene, sugrumate de creșterea prețurilor imobiliare și la energie, se confruntă cu restanțe la plata chiriilor, potrivit unui raport publicat joi, 30 iunie, de două asociații, care sunt îngrijorate de o posibilă creștere a evacuărilor.

Presiunea refugiaților ucraineni

„În UE, de la pandemia Covid-19, 8,3% dintre gospodăriile sărace se află într-o situație de neplată a chiriei sau de rambursare a creditului ipotecar”, un fenomen care a crescut cu 20% între 2019 și 2020, afirmă Fundația Abbé Pierre și Federația Europeană a Organizațiilor Naționale care lucrează cu persoanele fără adăpost (FEANTSA).

Ca urmare, „există riscul unei creșteri a numărului de evacuări cu consecințe sociale semnificative”, adaugă cele două asociații în cea de-a șaptea ediție a raportului lor anual privind lipsa de locuințele în Europa, scrie Le Figaro.

Acest risc este accentuat de faptul că moratoriile privind evacuările temporare impuse ca urmare a crizei Covid-19 „s-au încheiat treptat” și că prezența a milioane de refugiați ucraineni „poate crește, de asemenea, presiunea deja mare asupra serviciilor de ajutorare a persoanelor aflate în nevoie”, susțin autorii raportului.

„Între ciocan și nicovală”

Multe familii, deja slăbite de consecințele economice ale pandemiei, se confruntă acum cu creșterea costurilor energiei și a inflației. Acestea sunt „prinse între ciocan și nicovală, între pandemie și criza puterii de cumpărare”, spune Sarah Coupechoux, responsabilă cu problemele europene la Fundația Abbé Pierre.

„Acest lucru ar trebui să fie un semnal de alarmă: pentru a evita o bombă socială, țările UE trebuie să ia măsuri structurale”, a adăugat ea, citând o creștere a ajutoarelor pentru locuințe și a prestațiilor sociale minime, precum și o politică de control al chiriilor și „combaterea speculațiilor imobiliare”.

Pentru autorii raportului, „este esențial să nu se reducă sprijinul pentru gospodăriile vulnerabile, așa cum s-a făcut” cu politicile europene de austeritate, „ci mai degrabă să le ajutăm să facă față crizei costului vieții”, de exemplu prin intermediul unor planuri de redresare.

Lupta împotriva locuirii precare și a lipsei de adăpost trebuie, de asemenea, „aliniată” cu lupta împotriva precarității energetice: renovarea locuințelor slab izolate sau ineficiente din punct de vedere energetic trebuie să fie o prioritate pentru persoanele cele mai sărace, dar cu garanții că acest lucru nu le va crește în mod nejustificat chiria.

author avatar
Tudor Borcea
714 afisari

2 COMENTARII

  1. ZIARE.COM SI UNELE COTIDIANE SLUGOAIE ASERVITE , CORUPTE SI JEGOASE CU FALSI JURNALISTI LAUDA SI ELOGIAZA ACESTE ELEMENTE CE GUVERNEAZA TARA
    ZILNIC , CU TROLLII DE SERVICI , UNII DIN FALSII JURNALISTI FAC SI COMENTARII , INJURAND SI AMENINTAND CITITORII DE PE ZOAIE.COM

  2. Ue se va duce exact acolo unde ii duce capul pe mai marii lor , la dezastru o sa se aleaga exact asa cum gsndesc… ruina!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger