AcasăȘTIRI EXTERNEBombă cu ceas lângă Taiwan. SUA trimit un uriaș portavion în Marea...

Bombă cu ceas lângă Taiwan. SUA trimit un uriaș portavion în Marea Chinei de Sud. Washington: „Este doar o chestiune de timp”

Bombă cu ceas lângă Taiwan. SUA trimit un uriaș portavion în Marea Chinei de Sud. Washington: „Este doar o chestiune de timp” / Foto: Facebook

Un portavion american și grupul său de atac s-au întors în Marea Chinei de Sud după o escală în Singapore, desfășurându-se în regiunea disputată în timp ce tensiunile SUA cu China cresc din cauza unei posibile vizite în Taiwan a președintelui Camerei Reprezentanților din Congres, Nancy Pelosi.

Oficiali din cadrul Flotei a șaptea a marinei americane au confirmat desfășurarea portavionului USS Ronald Reagan pe această rută comercială vitală, dar nu au comentat întrebările privind tensiunile legate de călătoria lui Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților din SUA.

Beijing: „SUA își încordează din nou mușchii”

„USS Ronald Reagan și grupul său aeronaval sunt în curs de desfășurare, operând în Marea Chinei de Sud după o vizită portuară de succes în Singapore”, a declarat comandantul Hayley Sims.  Sims a adăugat că USS Ronald Reagan „continuă operațiunile normale, programate, ca parte a patrulării sale de rutină în sprijinul unei „zone Indo-Pacifică liberă și deschisă”.

Solicitat să comenteze, ministerul chinez de Externe a declarat că SUA își „încordează din nou mușchii” în Marea Chinei de Sud, cu navigarea poertavionului. „Este clar pentru toată lumea cine este cea mai mare amenințare la adresa Mării Chinei de Sud și a păcii și stabilității din regiunea asiatică”, a declarat joi  purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, informează Swissinfo.

Vestea desfășurării portavionului cu baza în Japonia vine în contextul în care Beijingul și Washingtonul schimbă contre diplomatice în legătură cu vizita lui Pelosi, care ar urma să aibă loc luna viitoare, după ce a fost amânată la începutul anului. Pelosi nu a confirmat posibila călătorie. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat miercuri că a vorbit cu Pelosi și i-a prezentat o evaluare de securitate, dar orice comentariu despre o eventuală călătorie a acesteia în Taiwan va trebui să vină de la biroul ei.

Se așteaptă ca tensiunile legate de Taiwanul condus democratic să fie discutate atunci când președintele american Joe Biden și președintele chinez Xi Jinping vor purta a cincea convorbire telefonică, care ar putea avea loc joi.

China a emis avertismente severe către oficialii americani cu privire la posibila vizită a lui Pelosi în Taiwan. Ian Storey, un cercetător în domeniul securității din Singapore, a declarat că se așteaptă ca navele chineze să urmărească grupul aeronaval american, pe baza acțiunilor recente, precum și a ultimelor tensiuni.

„De cele mai multe ori, aceste interacțiuni sunt sigure și profesioniste, dar există întotdeauna riscul ca acestea să se apropie prea mult și să declanșeze o confruntare” a declarat Storey, de la Institutul ISEAS-Yusof Ishak.

Oficiali americani au acuzat marți China de „provocări” sporite împotriva rivalilor din Marea Chinei de Sud și au declarat că „comportamentul său agresiv și iresponsabil” denotă că este doar o chestiune de timp până la un incident sau accident major.

author avatar
Tudor Borcea
1.226 afisari

7 COMENTARII

  1. Asta e cea mai mare tampenie,provoci chinezii si dupa aia spui „uite PearlHarbour bis”. Plus ca un portavion egal cu zero nu rezista nici o saptamana.
    Regimul Bideu e cel mai mare cal troian pe care l-a avut USA….un cal troian plin de spioni comunisti deghizati in ” democrati”
    Pelosi mai are „soferul chinez?” dar HunterBiden mai are miliardele cadou in China?

    • Este suficient ca avionul cu care vine matracuca seculară să pice în mare după un incident pirotehnic la bord și gata, avem război la scară planetară. Cred că nu s-au hotărât cum să cadă avionul, de-aia au amânat vizita.

      • Pelosi oricum e dovedita si documentata de chinezi drept agent al kominternistilor,la fel si HunterBiden e „bidon de spalat banii negri” in China si CostaRica.Citeste cartile lui PeterScweitzer „ClintonCash” si altele tot ale lui
        Adica „se lupta cu comunistii” tocmai unii care spala trilioane cu comunistii?Pot sa zic si eu FAKE NEWS….plimba ursul Pelosi/Biden ca rugineste lantul

  2. Nu mai vorbiti prostii, portavionul respectiv patruleaza in apele teritoriale muricane.Se stie de cand lumea ca marile si oceanele lumii sunt ape teritoriale murikane.

  3. AMERICANII FAC JOC DE GLEZNE !,LA MII DE KM DE AMERICA EI SE CRED STAPANII LUMI !.
    DACA O CAUTA CU LUMANAREA PANA LA URMA O SA GASEASCA CEEA CE TOT CAUTA DE 80 DE ANI !,UN ADVERSAR PE MASURA !.
    AMERICANII AU MINTEA SCURTA ,DIN 1945 PANA AZI N-AU MAI CASTIGAT NICI UN RAZBOI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.

    • Si nici atunci nu-l câștigau daca nu-i aveau alături Marea Britanie si URSS. Mulți ne baga in cap ca SUA a câștigat războiul cu Japonia, determinant capitularea cu folosirea bombei atomice. Este falș, cum ar zice tovarășa Elena. Japonezii au capitulat după invazia trupelor sovietice, conform înțelegerilor de la Potsdam iulie 1945, in Manciuria si înaintarea lor vertiginoși, sub conducerea Mareșalului Jukov. Atunci au realizat ca au un adversar pe măsura, capabil de orice, pentru a obține victoria, si nu armata americana, care este ” pragmatica ”, adică nu-si prepune pielea la bătaie, mai ales daca costurile unei victorii sunt ridicate. Aceasta mentalitate s-a văzut postbelic, in nenumărate teatre de război. Când a început sa o ia pe coaja, sa aia pierderi ” inacceptabile ” pentru ei, au stres putina. O vor face si ștergând putina lui Putin. Nu mai vorbesc despre chinezi, care sunt mai fanatici in lupta, cam ca japonezii.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger