AcasăȘTIRI EXTERNEBombă cu ceas la Ierusalim. Evrei deghizați în musulmani, pe Esplanada Moscheilor

Bombă cu ceas la Ierusalim. Evrei deghizați în musulmani, pe Esplanada Moscheilor

Bombă cu ceas la Ierusalim. Evrei deghizați în musulmani, pe Esplanada Moscheilor

În Ierusalim, prezența evreilor deghizat în musulmani îngrijorează poliția israeliană. Poliția se teme că șiretlicul grupurilor mesianice de a intra în Esplanada Moscheilor din Ierusalim ar putea aprinde tensiunile dintre evrei și palestinieni.

Evreii mesianici din grupul Hozrim LaHar (Întoarcerea pe Munte) își antrenează coreligionarii să se deghizeze în musulmani să intre și să se roage pe ascuns pe Esplanada Moscheilor.

Doi dintre membrii grupului au fost arestați la jumătatea acestei luni, după difuzarea la televiziune a unui reportaj în care se lăudau: „Le adoptăm hainele, limbajul corporal, limbajul lor”.

Al treilea loc sfânt al islamului

Recursul la o astfel de deghizare este periculos. Pentru că imensa esplanade din Ierusalimul Vechi este un punct focal al conflictului israeliano-palestinian.

Esplanada face obiectul unui compromis delicat cu autoritățile religioase: doar musulmanii au dreptul să se roage acolo, ceilalți au acces printr-o singură intrare, conform unui orar limitat. Forțele de securitate israeliene monitorizează respectarea acestui status quo.

Situl, al treilea loc cel mai sfânt al islamului, este organizat în jurul stâncii pe care Avraam a fost chemat de divinitate să-și sacrifice fiul, pe Isaac. Evreii îl numesc Muntele Templului: pentru ei este locul unor mari complexe religioase a căror dispariție o plâng la poalele zidului de vest, Zidul Plângerii.

Instituția religioasă evreiască consideră, de asemenea, că adepții săi sunt prea „necurați” pentru a merge pe Munte.

Dar situația s-a schimbat. De la desființarea așezărilor evreiești din Gaza în 2005, „unele energii mesianice și naționaliste s-au întors de la întreprinderea colonială pentru a se concentra asupra Muntelui Templului”, observă Tomer Persico de la Institutul de Studii Shalom Hartman.

Numărul evreilor care au „urcat” pe Munte a explodat: peste 6.000 în septembrie – la fel ca în 2010. Autoritățile israeliene nu vor să jignească această comunitate influentă. Cu toate acestea, încălcarea status quo-ului este o linie roșie pentru mulți palestinieni.

În septembrie 2000, apariția viitorului prim-ministru Ariel Sharon pe Esplanada Moscheilor a fost scânteia unei revolte uriașe, a doua intifada.

 

author avatar
Tudor Borcea