AcasăȘTIRI EXTERNEBolsonaro, acuzat că a pregătit tentativa de lovitură de stat din Brazilia...

Bolsonaro, acuzat că a pregătit tentativa de lovitură de stat din Brazilia / Lula: „Sunt sigur că el este creierul” – VIDEO

Bolsonaro, acuzat că a pregătit tentativa de lovitură de stat din Brazilia / Lula: „Sunt sigur că el este creierul” / Foto: printscreen

Președintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, a declarat, joi, că este „sigur” că fostul șef al statului, Jair Bolsonaro, este creierul atacului asupra clădirilor guvernamentale din Brasilia, la 8 ianuarie, și că, astfel, acesta încearca să dea o „lovitură de stat”.

„Astăzi sunt conștient și o spun clar și răspicat: acest cetățean (fostul președinte Bolsonaro) a pregătit lovitura de stat”, a declarat Lula într-un interviu acordat postului local de televiziune RedeTV!.

„Bolsonarismul trebuie învins”

La 8 ianuarie, mii de susținători ai lui Jair Bolsonaro, nemulțumiți de victoria lui Lula asupra rivalului său de extremă dreapta în alegerile prezidențiale din octombrie 2022, au invadat și vandalizat palatul prezidențial, Congresul și Curtea Supremă.

Un judecător brazilian a decis să îl includă pe fostul lider, care a părăsit Brazilia pentru Florida, SUA,  la sfârșitul lunii decembrie, în ancheta privind cine se află în spatele atacului instituțiilor braziliene.

„Sunt sigur că Bolsonaro a fost un participant activ la asta și încă încearcă să participe”, a adăugat Lula, întrebat despre rolul fostului președinte în aceste evenimente. „Au vrut să facă acest dezastru la 1 ianuarie, dar și-au dat seama că nu au putut să o facă pentru că erau prea mulți polițiști și prea mulți oameni pe străzi”, a continuat el, informează Le Point.

Aceste declarații vin în aceeași zi cu cele ale senatorului Marcos do Val, care a afirmat că a participat la o întâlnire cu fostul președinte în care s-a vorbit despre împiedicarea preluării mandatului de către Lula. Potrivit avocaților săi, Jair Bolsonaro a solicitat o prelungire a vizei de șase luni pentru a rămâne în SUA. El neagă orice legătură cu evenimentele din 8 ianuarie.

Lula, în vârstă de 77 de ani, a câștigat alegerile cu o diferență strânsă: 50,9% față de 49,1% pentru Bolsonaro. „L-am învins pe Bolsonaro, dar mai trebuie să învingem bolsonarismul”, a declarat el într-un interviu la o televiziune locală.

author avatar
Tudor Borcea