AcasăȘTIRI EXTERNEBolnav de Alzheimer, și-a ucis nepoata și nu-și amintește

Bolnav de Alzheimer, și-a ucis nepoata și nu-și amintește

Bolnav de Alzheimer, și-a ucis nepoata și nu-și amintește

Un bărbat în vârstă de 88 de ani din Japonia, bolnav de Alzheimer, a fost condamnat luna trecută la patru ani și jumătate de închisoare pentru uciderea nepoatei sale de 16 ani. Deși a recunoscut că a băut foarte mult în noaptea crimei, nu își amintește că a înjunghiat-o pe fată.

Cazul a șocat țara. Susumu Tomizawa, în vârstă de 88 de ani, a recunoscut luna trecută, în fața unui tribunal din vestul Japoniei, că și-a ucis nepoata, Tomomi, în vârstă de 16 ani, dar a declarat că nu-și amintește.

O națiune îmbătrânită

Potrivit avocaților săi, bărbatul nu ar trebui să fie tras la răspundere, având în vedere boala sa care provoacă demență, o afecțiune marcată de multiple deficite cognitive, cum ar fi pierderea memoriei. „Era nebun la momentul crimei din cauza demenței și a consumului de alcool… și, prin urmare, a pledat nevinovat”, au spus ei.

Dar judecătorii din orașul Fukui nu au văzut lucrurile așa. Prin urmare, Susumu Tomizawa a fost condamnat la 31 mai 2022 la patru ani și jumătate de închisoare pentru crimă.

Cazul i-a șocat pe mulți japonezi, o națiune îmbătrânită unde numărul persoanelor în vârstă și atinse de demență este în creștere. Procesul, care a fost transmis în direct la televiziune, a fost urmărit îndeaproape și a atras simpatia multor oameni care și-au exprimat mila față de bunic și au transmis condoleanțe familiei pentru pierderea lui Tomomi, scrie Ouest-France.

A înjunghiat-o în gât

Susumu Tomizawa și Tomomi locuiau în orașul Fukui. În noaptea de 9 septembrie 2020, între fată și bunicul ei a izbucnit o ceartă, care a dus la moartea adolescentei. Tomizawa își amintește că a băut mult în acea noapte. Supărat și beat, acesta a luat un cuțit de bucătărie de 17 centimetri lungime și a intrat în camera nepoatei sale, unde a înjunghiat-o de mai multe ori în gât.

Alarma a fost dată când octogenarul l-a sunat pe fiul său cel mare pentru a-i spune că a găsit trupul însângerat al lui Tomomi, a declarat instanța. Poliția a sosit la fața locului la scurt timp după aceea și l-a arestat pe bărbat.

Cu bună știință sau nu?

Starea mentală a lui Tomizawa a devenit punctul central al procesului său, medicii, avocații și judecătorii punând la îndoială dacă acesta și-a ucis nepoata cu bună știință.

Medicii care i-au evaluat starea au insistat că avea un motiv pentru a comite crima. „Acțiunile sale au fost intenționate și în concordanță cu intenția sa de a ucide”, a declarat în fața instanței psihiatrul Hiroki Nakagawa. Procurorii au declarat că bărbatul în vârstă era capabil să își controleze acțiunile și „poseda capacitatea de a judeca binele și răul”, în ciuda bolii sale.

În hotărârea sa, instanța a recunoscut că Tomizawa suferă de Alzheimer, dar a spus că acesta a înțeles greutatea acțiunilor sale. „După o analiză atentă și o consultare cu acuzatul, am luat o decizie prudentă”, a declarat judecătorul Yoshinobu Kawamura.

author avatar
Tudor Borcea