AcasăȘTIRI EXTERNEBolile legate de 11 septembrie par să fi ucis mai mulți oameni...

Bolile legate de 11 septembrie par să fi ucis mai mulți oameni decât atacurile

Bolile legate de 11 septembrie par să fi ucis mai mulți oameni decât atacurile

Se pare că mai mulți oameni au murit din cauza bolilor legate de atentatele din 11 septembrie 2001 decât în ​​ziua atacurilor, potrivit unui raport al fondului de compensare a victimelor publicat marți, 7 septembrie. 

Peste 67.000 de cereri de despăgubire au fost depuse la acest fond de când a fost deschis, în 2011,  pentru persoanele care se aflau în proximitatea locurilor lovite de jihadiștii Al-Qaeda în urmă cu 20 de ani și care de atunci au dezvoltat patologii.

Fum și substanțe toxice

Majoritatea cererilor privesc oameni care locuiesc sau lucrează în apropierea turnurilor gemene ale World Trade Center din New York, al căror prăbușire a eliberat fum și substanțe toxice are au acoperit cartierul săptămâni întregi.

Aproape jumătate din dosare se referă la pacienții atinși de cancer și 3.900 au fost depuse în numele persoanelor decedate.

„Acest lucru înseamnă că numărul persoanelor a căror deces pare să fi fost cauzat de boli legate de 11 septembrie este acum mai mare decât cel al persoanelor care au murit în atentatele din 11 septembrie”, a declarat Rupa Bhattacharyya, administratorul fondului, scrie AFP.

În acea zi istorică, aproape 3.000 de oameni au murit după deturnarea a patru avioane, dintre care două s-au prăbușit în zgârie-nori din Manhattan, unul în Pentagon și altul într-o zonă împădurită din Pennsylvania, după un contraatac al pasagerilor.

La scurt timp după aceea, a fost creat un fond de compensare pentru rudele celor dispăruți și supraviețuitori. În 2011, o lege l-a relansat și extins la noi audiențe după apariția cancerelor, în special în rândul pompierilor și al persoanelor care au curățat dărâmăturile din New York. În 2019, mandatul său a fost prelungit până în 2090.

Până în prezent, fondul a judecat peste 41.000 de cazuri legitime, inclusiv 2.132 referitoare la persoane decedate, și a plătit o despăgubire totală de aproape 9 miliarde de dolari.

Președintele Joe Biden va vizita sâmbătă cele trei situri ale dramei pentru a „aduce tribut și a comemora viețile pierdute” în aceste atacuri care au zguduit America și lumea.

Noi victime, identificate după 20 de ani

Cu câteva zile înainte de comemorarea atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001, au fost identificate oficial încă două victime ucise în aceste atacuri în New York, grație noii tehnologii de secvențiere a ADN-ului, au anunțat marți autoritățile.

Șefa Institutului Criminalistic din New York a declarat că laboratorul institutului a identificat persoanele 1646 și 1647 care au murit la World Trade Center, scrie Ouest-France.

Din cele 2.753 de persoane care au fost ucise în atentate, 1.106 trebuie încă identificate, adică 40% din cei și cele care au murit la New York.

„În urmă cu 20 de ani, am promis familiilor victimelor World Trade Center că vom face tot ce putem – oricât ar dura – pentru a-i identifica pe cei dragi. Cu aceste două noi identificări, continuăm să ne îndeplinim obligațiile” , a scris Barbara Sampson, șefa Institutului Medico-Legal din New York, Barbara Sampson.

Cele două persoane identificate sunt o femeie, Dorothy Morgan, care locuia în Long Island și ale cărei rămășite, descoperite în 2001, au fost supuse testelor AND, și un bărbat, ale cărui rămășite au fost descoperite în 2001, 2002 și 2006, a cărei identitate nu a fost dezvăluită, la cererea familiei.

Pentru Barbara Sampson, procesul și tehnicile puse în aplicare în ultimele două decenii pentru a identifica fiecare victimă reprezintă „ cea mai mare și mai complexă investigație criminalistică din istoria SUA”.

author avatar
Tudor Borcea