AcasăȘTIRI EXTERNEBogățiile Arcticii, în vizorul lui Vladimir Putin

Bogățiile Arcticii, în vizorul lui Vladimir Putin

O rachetă Soyuz a decolat duminică de la Cosmodromul Baikonur din Kazahstan, cu primul satelit rusesc de monitorizare a climei arctice, a anunţat agenţia spaţială Roscosmos.

Dezvoltarea economică a Arcticii, un continent alcătuit în principal din gheață care acoperă Polul Nord,este unul dintre obiectivele principale ale preşedintelui rus Vladimir Putin. Arctica deţine rezerve enorme de petrol şi gaze, deja disputate în principal de Rusia, Statele Unite, Canada, Danemarca şi Norvegia, în condiţiile în care încălzirea globală accelerează topirea calotei glaciare. În plus, experții bănuiesc existența unor zăcăminte submarine de aur şi diamante, cărbune, fier şi zinc.

O înregistrare video publicată de agenţia spaţială rusă a prezentat lansarea rachetei Soyuz, la ora 6:55 GMT, transportând un satelit Arktika-M. Dmitri Rogozin,  directorul agenţiei spaţiale, a transmis pe Twitter că aceasta a fost o lansare de rutină. Sistemul spaţial de supraveghere hidrometeorologică şi climatică „Arktika” este „conceput pentru a monitoriza clima şi mediul în regiunea Arctica”, a informat Roscosmos. Acest sistem va necesita cel puţin doi sateliţi “pentru a  asigura o supraveghere permanentă, în toate condiţiile meteorologice, a suprafeţei Pământului şi a mărilor Oceanului Arctic”. Lansarea celui de-al doilea satelit Arktika-M este programată pentru 2023, potrivit agenţiei ruse de presă RIA Novosti. Luna trecută, o echipă de oameni de ştiinţă britanici a constatat că gheaţa dispare din zonele polare într-un ritm ce corespunde „celor mai grave scenarii de încălzire climatică”, în special gheaţa din Oceanul Arctic.

Pentru Vladimir Putin, Arctica nu se rezumă numai la materii prime, aici se află printre cele mai importante baze ale marinei ruse.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
213 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger