AcasăȘTIRI EXTERNETeama de Covid scoate cei mai rău din oameni. Cum încearcă miliardarii...

Teama de Covid scoate cei mai rău din oameni. Cum încearcă miliardarii să se bage în față la vaccinare!

vaccinBogații se bagă în față ca să se vaccineze antiCovid

Coronavirusul face ravagii în California, nu-i de mirare așadar că bogații vor să se bage în față pentru a se vaccina. Cei înstăriți sunt dispuși să plătească sume importante pentru a se imuniza, înaintea celor care au prioritate dar și a populației de rând.

Vaccinul Covid-19 este administrat în prezent celor mai vulnerabile persoane din Statele Unite. Dar milionarii din Silicon Valley speră să sară rândul și să treacă în fața celor care au nevoie de vaccin, deși sunt sănătoși.

Acest gând îi deranjează pe mulți americanii, de la guvernatorul Californiei până la medicii din prima linie. Și s-ar putea că primească serul mai devreme, pentru că sunt dispuși să ofere sume uriașe de bani pentru asta. Plus că mulți milionari au deja relații sus puse care îi ajută foarte mult în acest sens.

Pandemia a creat tabere în SUA

Americanii de culoare și cu venituri mici au fost cei mai afectați, în timp ce bogații s-au refugiat în casele de vacanță, pe iahturi de lux și s-au bucurat de o izolare de 5 stele, cu acces la teste și tratamente experimentale și au urmărit cum averile lor cresc.

Deci, și procesul de vaccinare – calea de ieșire din pandemie – este la fel de plin de inechități și ar confirma ceva ce știm de mult timp: ultra-bogații au parte de tratamente speciale, deoarece au bani.

Medicii, hărțuiți cu telefoane

Cei care au prioritate la vaccinare anti-Covid sunt angajații din domeniul sănătății și rezidenții caselor de bătrâni. Urmează muncitorii calificați din domeniile esențiale și cei cu boli cronice. Abia apoi vin pe listă celelalte categorii.

Cât de ușor va fi pentru cei bogați să sară rândul depinde depinde de mulți factori, iar aceste detalii rămân vagi chiar și pentru medicii din Silicon Valley care sunt hărțuiți cu apeluri telefonice.

„Primim sute de apeluri în fiecare zi”, spune dr. Ehsan Ali, coordonatorul unui centru medical din Beverly Hills. Îi are printre pacienți, pe Ariana Grande și Justin Bieber, care se numără printre persoanele care plătesc între 2.000 și 10.000 de dolari pe an pentru îngrijirea personalizată. „Este pentru prima dată când nu am reușit să obțin ceva pentru pacienții mei.”, spune medicul.

Recode arată că experții sunt preocupați că unii vor încerca să obțină vaccinul în avans din cauza posibilelor beneficii pe viață sau moarte ale serului.

Comportamentul greșit care s-ar putea dezvolta se cristalizează pe măsură ce California, care are mai mulți miliardari decât orice alt stat, explică exact cum se vor apăra medicii împotriva acestor abuzuri.

California are reguli stricte privind vaccinarea

În ultimele săptămâni, guvernatorul din California, Gavin Newsom, a promis că statul nu va fi îngăduitor dacă va afla că medicii sau pacienții au încălcat protocoalele. Colegiul medicilor din California a avertizat medicii din întregul stat că li se va retrage licența medicală dacă vor ignora liniile directoare ale statului pentru stabilirea priorităților.

Cei cu putere și bani cred însă că au dreptul să aplice regulile.

Dr. Jeff Toll, care lucrează la Centrul Medical Cedars-Sinai, unul dintre primele spitale care a primit vaccinul, a declarat pentru Los Angeles Times că a primit multe cereri, cum ar fi: „Dacă voi dona 25.000 de dolari la spital, ar ajuta să mă pui pe lista actuală?”.

Oamenii bogați vor fi oricum vaccinați mai repede decât alții din SUA. Au contracte pentru servicii medicale de lux, le este permis accesul la tratamente de primă clasă 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, pe tot parcursul anului. Inclusiv vaccinuri. Aceste centre medicale s-au aprovizionat deja cu congelatoare cu temperatură foarte scăzută pentru a păstra vaccinul Pfizer.

În California de Sud, o clinică privată se laudă că va fi „printre primele clinici care vor administra vaccinul”. Iar multe altfel de clinici deservesc în mare parte familiile care au legături cu industria tehnologică.

Experții se tem că milionarii din Silicon Valley sau marii filantropi care sponsorizează spitalele primesc deja tratament special – ar putea căuta favoruri sau ar putea fi solicitați în virtutea contactelor. Există, de asemenea, îngrijorarea că directorii și investitorii din Silicon Valley ar putea avea legături cu companiile de biotehnologie la care ar putea încerca să apeleze.

author avatar
Andreea Vlad