AcasăȘTIRI EXTERNEBogații, avantajați de plafonarea prețurilor energiei. Planul premierului, criticat dur de experți

Bogații, avantajați de plafonarea prețurilor energiei. Planul premierului, criticat dur de experți

energieCRIZA ENERGETICĂ. Facturile la energie îngroapă spitalele din Germania. Zeci de clinici în pragul falimentului

Planul de reducere a prețurilor la energie al premierului britanic Liz Truss îi va avantaja pe cei mai bogați. În Marea Britanie, premierul a anunțat o plafonare a prețurilor la energie în fața creșterii costurilor, de care vor beneficia în special gospodăriile înstărite.

Planul noului guvern britanic de a aborda criza energetică va oferi mai mult ajutor financiar celor mai bogate gospodării, a declarat marți, într-un studiu, think-tank-ul Resolution Foundation.

Facturile și inflația de 10%

Primul act al conservatoarei Liz Truss în calitate de prim-ministru „a fost de a pune în aplicare un plan de sprijin uriaș pentru a reduce amploarea dezastrului” crizei costului vieții prin plafonarea tarifului maxim la energie pentru o gospodărie medie la 2.500 de lire sterline (2.800 de euro) timp de doi ani, a declarat grupul de reflecție anti-sărăcie.

Având în vedere că cele mai bogate gospodării consumă cea mai multă energie, acestea vor beneficia cel mai mult de acest plafon, spune Fundația Resolution, chiar dacă suferă mult mai puțin de pe urma facturilor în creștere.

La acestea se adaugă alte ajutoare „universale” sau aproape, cum ar fi cele 400 de lire sterline acordate fiecărei gospodării, sau reducerea de 150 de lire sterline din impozitele locale decisă de guvernul precedent, tot conservator, și care nu vizează în primul rând familiile aflate în dificultate, scrie Le Point.

Decizia lui Liz Truss de a renunța la o creștere a contribuțiilor la asigurările sociale decisă de guvernul precedent va favoriza, de asemenea, cele mai privilegiate gospodării, întrucât cei mai modești nu plătesc această taxă, subliniază Fundația Resolution.

„Creșterea costurilor energiei în întreaga lume face ca Marea Britanie să devină o țară mai săracă”, se arată în studiu. Marea Britanie este foarte dependentă de prețul gazelor, care a crescut de șapte ori într-un an, nu în ultimul rând din cauza tensiunilor de aprovizionare de la începutul războiului din Ucraina.

Grupul de reflecție este, de asemenea, îngrijorat de finanțarea prin îndatorare a pachetului de ajutor al lui Liz Truss, deoarece acest lucru înseamnă că, în cele din urmă, va fi plătit de contribuabili și, prin urmare, nu face decât să amâne impactul economic al crizei energetice asupra țării.

Valoarea totală a acestor intervenții guvernamentale în fața inflației de 10% și a crizei energetice din Marea Britanie nu a fost încă cuantificată, ceea ce Fundația Resolution consideră că este „dezamăgitor”. Potrivit calculelor sale, factura va fi foarte mare și ar putea „eclipsa pachetul de salvare a băncilor în valoare de 137 de miliarde de lire sterline din timpul crizei financiare” din 2008-2009.

author avatar
Tudor Borcea
302 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger