AcasăȘTIRI EXTERNEBogătașii ruși își dosesc averile în Dubai

Bogătașii ruși își dosesc averile în Dubai

Rușii avuți își transferă o parte din averile lor din Europa în Dubai, în ideea de a-şi proteja activele de înăsprirea sancţiunilor occidentale impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei.

Dubai, centru financiar și de afaceri în Golful Persic, este de mult tip un magnet pentru miliardarii lumii iar refuzul Emiratelor Arabe Unite de a lua o poziţie în disputa dintre aliaţii occidentali şi Moscova a dat de înțeles ruşilor că banii lor sunt în siguranţă acolo.

În mult cazuri, ei încearcă să transfere spre Dubai fonduri care acum se află în Elveţia sau la Londra, care au impus sancţiuni oligarhilor şi organizaţiilor ruseşti. Potrivit unei surse Reuters, o mare bancă private din Elveția a primit întrebări de la mai multe entităţi ruseşti cu privire la rapiditatea cu care ar putea muta „fonduri foarte mari”, în valoare de sute de milioane de dolari, către Dubai.

„Emiratele Arabe Unite sunt un mediu favorabil, la câteva ore distanţă de zbor cu avionul şi nu are un organism de reglementare care să lucreze împreună cu organismele occidentale de reglementare”, a declarat un manager de investiţii.

Dubaiul, o importantă destinaţie turistică mondială, este de mult timp popular în rândul ruşilor, fiind printre cei mai importanţi vizitatori şi cumpărători de imobiliare din emirat chiar şi înainte de războiul din Ucraina şi sancţiunile occidentale, care au prăbuşit rubla şi au afectat economia Rusiei.

În 2018, EAU au introdus un proxim de vize de aur, care permite investitorilor să obţină dreptul de rezidenţă pe 10 ani.

author avatar
Radu Jacotă Redactor