AcasăȘTIRI EXTERNEBoeing livrează ultimul său model 747. Marțea neagră pentru legendarul „jumbo jet”...

Boeing livrează ultimul său model 747. Marțea neagră pentru legendarul „jumbo jet” – VIDEO

Boeing livrează ultimul său model 747. Marțea neagră pentru legendarul „jumbo jet” - VIDEO / Foto: Facebook

Boeing va livra, marți,  ultimul dintre legendarele sale modele 747, avionul care a democratizat transportul aerian, a transportat președinți americani și care s-a distins întotdeauna prin „cocoașa” din partea din față a fuselajului.

 

Mii de actuali și foști angajați, clienți și furnizori ai constructorului de aeronave sunt așteptați să asiste la predarea aeronavei, un cargo 747-8, către Atlas Air la uzina Everett din nord-vestul SUA Unite, la ora 21:00 GMT.

„A deschis lumea”

Prin încetarea producției avionului la mai bine de 50 de ani de la primul său zbor și de la construirea a 1.574 de exemplare, Boeing întoarce o pagină importantă în aviația civilă.

Datorită dimensiunilor, autonomiei și eficienței sale, 747 „a permis clasei de mijloc să se aventureze în afara Europei sau a Statelor Unite, cu prețuri ale biletelor care au devenit mai accesibile, chiar și în timpul crizei petroliere din anii 1970”, notează Michel Merluzeau, expert în aviație la firma AIR. „A deschis lumea”, adaugă el. Înainte de a fi declasat de aeronave mai eficiente și mai puțin consumatoare de kerosen.

Povestea modelului 747 a început în anii 1960, când călătoriile cu avionul au devenit mai populare, iar aeroporturile trebuiau să facă față unui aflux de trafic. Încurajat de Pan Am, Boeing a decis să construiască un avion care să poată transporta mult mai mulți pasageri.

Inițial, inginerii săi au prevăzut două fuselaje suprapuse, dar au fost îngrijorați de pasagerii aflați sus în cazul unei evacuări de uregență. „În loc să facă avionul mai înalt, l-au făcut mai lat”, spune istoricul Boeing Michael Lombardi. Supranumit „regina cerului” sau „jumbo jet”, 747 a fost primul avion cu două culoare.

Aeronava, echipată cu patru motoare, a fost, de asemenea, proiectată de la bun început și pentru a transporta marfă: pentru a facilita îmbarcarea mărfurilor de mari dimensiuni, se deschidea în partea din față. Prin urmare, cabina de pilotaj a fost instalată mai sus, cu câteva locuri rezervate pentru cei privilegiați din spatele ei, creând acea cocoașă caracteristică.

Versiunea cargo mai rămâne

747 a rămas cea mai mare aeronavă de pasageri de pe piață până la sosirea modelului Airbus A380 în anii 2000. „Chiar dacă 747 a fost reproiectat de trei sau patru ori, evoluția tehnologică a fost destul de limitată în ceea ce privește avionica și motoarele”, spune Michel Merluzeau.

Pentru ultima adaptare, 747-8, lansată în 2005, Boeing a vândut doar 48 de versiuni pentru pasageri și 107 versiuni pentru marfă. Companiile retrag treptat aceste aeronave din flotele lor, așa cum au făcut Qantas și British Airways în timpul pandemiei Covid-19. În Statele Unite, nici o companie nu a mai zburat cu 747 de la sfârșitul anului 2017, notează Boursorama.

Boeing a anunțat în vara anului 2020 că va înceta producția în 2022. Dar aeronava va mai zbura câteva decenii, mai ales în versiunea sa cargo. „Este o aeronavă unică pentru transportul pieselor industriale de mari dimensiuni”, notează Michel Merluzeau, subliniind capacitatea sa de a transporta până la 132 de tone.

Acestea ar putea fi cu atât mai solicitate cu cât unele dintre avioanele cargo construite de producătorul ucrainean Antonov, „au fost avariate de războiul din Ucraina”, subliniază el.

Aeronava 747 este avionul președinților americani din 1990 și va continua să zboare pentru Casa Albă încă câțiva ani, deoarece două exemplare sunt în curs de modificare pentru a înlocui Air Force One, aflat în prezent în serviciu.

author avatar
Tudor Borcea
322 afisari

1 COMENTARIU

  1. Auzi Borcea !
    Ne doare-n cur de avioanele alea !
    Sau esti asa de slugarnic de ai orgasme numai cind auzi ca americanii au mai construit un cui ?!
    Esti liber, dar NU NE INTERESEAZA !
    PRICEPI ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger