AcasăȘTIRI EXTERNEBoeing își cârpește aripile avioanelor cu bandă adezivă. Îngrijorări în rândul pasagerilor...

Boeing își cârpește aripile avioanelor cu bandă adezivă. Îngrijorări în rândul pasagerilor – FOTO&VIDEO

Boeing își cârpește aripile avioanelor cu bandă adezivă. Îngrijorări în rândul pasagerilor - FOTO&VIDEO

Gigantul aeronautic american Boeing ia în considerare folosirea de bandă adezivă pentru a remedia exfolierea vopselei de pe avioanele sale 787 Dreamliner. „Este posibil ca publicul să nu fie liniștit văzând bandă adezivă pe suprafețele aripilor”, a admis totuși compania.

După ce a observat mai multe degradări de vopsea pe aripile și stabilizatoarele orizontale ale aeronavelor sale 787 Dreamliner, legate de expunerea la razele ultraviolete, producătorul american de avioane a cerut FAA (Federal Aviation Administration) – organismul responsabil de reglementările aviației civile din Statele Unite – să aprobe un plan de rezolvare a problemei.

„Utilizarea benzii nu afectează siguranța aeronavei”

Dintre soluțiile temporare, Boeing recomandă folosirea benzii adezive pe zonele afectate. „Chiar dacă utilizarea benzii nu are niciun efect asupra siguranței aeronavei, publicul ar putea să nu fie liniștit de vederea acesteia pe suprafețele aripilor”, a declarat producătorul american în cererea sa către FAA.

Boeing a recomandat, de asemenea, un strat de vopsea neagră pentru a bloca anumite raze ultraviolete pe aripi, scrie Le Figaro. FAA a declarat că va analiza „cu atenție” cererile. Boeing consideră că urgența provine din necesitatea mult mai frecventă de a vopsi aripile și stabilizatorul orizontal al aeronavelor sale.

Problemele legate de vopsea au devenit o problemă și pentru alți producători. Airbus se află în mijlocul unei bătălii juridice cu Qatar Airways în legătură cu problemele legate de suprafețele aeronavelor A350, unde vopseaua a făcut adesea loc la pete de coroziune. 29 dintre aeronavele companiei aeriene au fost oprite la sol din cauza problemelor de siguranță.

Mai multe companii apelează la bandă adezivă pentru remedierea unor diverse probleme minore apărute în interiorul avionului (materiale dezlipite, acoperitoare de hublouri stricate, șamd), pentru a nu întârzia zborurile, dar această bandă nu este una obișnuită, care se găsește în magazine, ci una special fabricată pentru industria aeronautică.

author avatar
Tudor Borcea