AcasăȘTIRI EXTERNEBocancii militarilor lui Putin tropăie asurzitor în Artica

Bocancii militarilor lui Putin tropăie asurzitor în Artica

Bocancii militarilor lui Putin tropăie asurzitor în Artica/ Foto: Facebook

Noi imagini din satelit ilustrează modul în care Rusia și-a sporit prezența militară în regiunea arctică. Dezvăluiri care au determinat Pentagonul să dea asigurări că Washingtonul monitorizează situația foarte atent. Pentru că miza este multiplă și importantă.

„Monitorizăm foarte atent activitatea militară rusă în această regiune”. Aceste observații, făcute luni de către purtătorul de cuvânt al Pentagonului John F. Kirby, nu se refereau, așa cum s-ar crede, la mișcările trupelor ruse de la granița ucraineană, care îngrijorează de câteva zile comunitatea internațională. Este vorba de o altă amenințare care a atras atenția Departamentului Apărării al SUA, la începutul acestei săptămâni: militarizarea rusă a regiunii arctice.

Noile imagini din satelit, obținute luni de CNN, arată vechile baze militare din epoca sovietică reproiectate, stații radar noi, instalate nu departe de Alaska și piste de aterizare care au apărut în arhipelagul insulelor Noua Siberie, în nordul extrem al Rusiei.

Aceste fotografii, furnizate de compania de imagini prin satelit Maxar, ilustrează mai ales cât de departe a ajuns Rusia să înarmeze această regiune, din 2015.

„Moscova a decis să facă din aceasta o problemă strategică din 2016 și a început să renoveze vechile baze din epoca sovietică înainte de a adăuga noi facilități. Aceste imagini confirmă amploarea acestui efort ”, indică Gustav Gressel, specialist în probleme militare rusești la Consiliul European pentru Relații Internaționale, contactat de France 24.

Multă vreme spectator, Statele Unite nu văd cu ochi buni această creștere a puterii militare a Rusiei la câteva sute de kilometri de teritoriul lor din Alaska. „Avem interese evidente de securitate națională în această regiune pe care trebuie să le protejăm și să le apărăm”, a avertizat John F. Kirby.

„Paranoia rusă”

Dacă situația din Arctica devine o nouă problemă a tensiunilor militar-diplomatice dintre Washington și Moscova, aceasta este mai ales datorită unei anumite „paranoia rusești”, asigură Gustav Gressel. De fapt, în această regiune se află Flota Nordului, care este cea mai puternică dintre cele patru flote rusești și constituie coloana vertebrală a disuasiunii nucleare maritime rusești.

„Rusia este obsedată de un scenariu catastrofal: se teme că, în cazul unui conflict cu Statele Unite, Washingtonul va viza în primul rând această flotă pentru a anihila, sau aproape, capacitatea de ripostă nucleară rusă. În acest caz, Moscova ar fi obligată să capituleze în condițiile impuse de Statele Unite ”, rezumă Gustav Gressel.

Multiplicarea instalațiilor militare de-a lungul coastei arctice a Rusiei ar servi astfel, potrivit acestui expert, pentru a proteja mai bine Flota Nordului. Nu este o coincidență faptul că mai multe dintre imaginile din satelit furnizate de Maxar prezintă noi complexe de hangare construite de mare, capabile să adăpostească submarinele.

„În mintea armatei ruse, este suficient ca un singur submarin să eușească să supraviețuiască unei lovituri preventive americane pentru ca ei să fie în măsură să riposteze și să lupte în continuare”, a declarat cercetătorul Consiliului European.

Drona Poseidon: spectrul „super-armei” a Moscovei

Dar în viziunea americană, această militarizare a Arcticii nu este doar în scopuri defensive. Washingtonul se teme de spectrul unei arme avansate pe care se spune că Rusia o dezvoltă la una dintre bazele sale din nordul țării.

„Mai mulți experți militari occidentali au avertizat împotriva unei „ super-arme” rusești, drona submarină nucleară Poseidon, a cărei dezvoltare avansează rapid și care urmează să fie testată de mai multe ori în acest an”, potrivit CNN.

Rusia a început anul trecut construirea unei baze secrete în Arctica, unde vor fi stocate aceste drone Poseidon, a căror lansare, programată inițial pentru 2020, a fost amânată oficial până în 2021.

Dacă aceste noi arme îngrijorează atât de mult, este pentru că sunt „drone capabile să zădărnicească sistemele americane de detectare subacvatică și care sunt echipate cu capete explozive de mai multe megatone, conform presei oficiale rusești”, rezumă CNN.

Prin explozie, „pot crea tsunami radioactive în largul coastelor americane”, a subliniat, în noiembrie 2020, Christopher A. Ford, fostul ministru responsabil pentru neproliferarea nucleară al fostului președinte american Donald Trump.

Atenție la propagandă

Dar, pentru Gustav Gressel, trebuie păstrată mintea limpede în fața „fanfaronadelor militare rusești”. Gressel afirmă că dronele Poseidon sunt probabil o realitate, dar „mult mai puțin amenințătoare decât ceea ce Moscova ar dori să credem”. Ar fi, în cel mai bun caz, drone cu propulsie nucleară destinate misiunilor de recunoaștere în largul coastelor americane.

Din nou, trebuie ținut cont de contextul care înconjoară aceste anunțuri de „super-arme”. „Rusia se teme, pe bună dreptate sau pe nedrept, de superioritatea armelor americane și încearcă să semneze un acord global de reducere a armelor cu Statele Unite. Dar, pentru moment, Washingtonul, care se află într-o poziție de forță, nu vede ce ar trebui să câștige dintr-un astfel de tratat ”, estimează Gustav Gressel.

Noul președinte american Joe Biden a acceptat, totuși, la începutul lunii februarie, să reînnoiască pe cinci ani Tratatul Start, care impune Rusiei și Statelor Unite un număr maxim de arme nucleare.

Declarațiile rusești cu privire la dezvoltarea de noi arme „high tech” ar putea fi foarte bine „o modalitate de a încerca să sperie Statele Unite și să le oblige să vină la masa negocierilor”, a spus expertul.

Un scenariu al Mării Chinei de Sud?

Statele Unite sunt, de asemenea, îngrijorate de întărirea dispozitivului militar rus în Arctica din motive economice. Odată cu topirea accelerată a gheții din această regiune, ruta maritimă a Nordului ar putea deveni, în următorii ani, foarte interesantă din punct de vedere comercial.

Acest pasaj care leagă Norvegia de Alaska de-a lungul coastelor rusești ar reduce la jumătate timpul necesar navelor comerciale pentru a călători din Asia în Europa, comparativ cu ruta care trece prin Canalul Suez.

Multiplicarea bazelor militare rusești ar deschide calea pentru controlul de facto de către Rusia al traficului maritim de-a lungul acestei rute.

„Statele Unite nu doresc să vadă că se repetă în această regiune aceeași situație ca în Marea Chinei de Sud, unde Beijingul încearcă să-și impună suveranitatea construind o rețea de instalații militare”, a spus Gustav Gressel.

Aceasta este ceea ce John F. Kirby a sugerat atunci când a spus că „nimeni nu are interes ca Arctica să devină o zonă militarizată”. Aceasta nu este atât un apel pentru pace în lumea ghețarilor, cât un avertisment că Statele Unite sunt gata să-și apere interesele economice.

author avatar
Tudor Borcea
377 afisari

4 COMENTARII

  1. Buuun si ce ne doare pe noi in unele locuri, pe unde mai tropaie cizmele rusesti ??? Santem rupti dindarat si purtam grija altora ca de obicei. Rusii au treaba cu cine au nu cu noi. Oricum nu contam in oricare dintre scenarii.

  2. Apropo, caci am uitat sa precizez ca cizmele americane tropaie pe acolo cam de 50 de ani si nu stiau nici aliatii lor, daca nu dadea Dumnezeu caldura. Cizmele lor or fi mai vacsuite de nu au fost comentarii??

  3. Sa nu se mai cace rusii pe gheata. Ingheata si ai dezgusta pe americanii Nsa. Sa se cace si ei ca oamanii direct în submarin.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger