AcasăȘTIRI EXTERNEBlocadă, carantină, lovituri de la distanță, invazie. Scenariile Chinei împotriva Taiwanului /...

Blocadă, carantină, lovituri de la distanță, invazie. Scenariile Chinei împotriva Taiwanului / „Strategia șarpelui boa”

Blocadă, carantină, lovituri de la distanță, invazie. Scenariile Chinei împotriva Taiwanului / „Strategia șarpelui boa” / Foto: Facebook

Taiwanul a acuzat sâmbătă armata chineză că a simulat un atac asupra insulei în timpul unor exerciții militare la care participă peste o sută de avioane de luptă și mai mult de o duzină de nave militare, între 4 și 7 august. Aceste manevre sunt prezentate ca o pregătire pentru o viitoare blocadă a insulei, care este una dintre posibilele strategii ale Beijingului.

Au mai rămas câteva ore până la încheierea exercițiilor militare chineze, programată pentru duminică, 7 august, la prânz. Între timp, forțele armate din Taiwan rămân în stare de alertă maximă, în timp ce zeci de avioane de luptă, nave și rachete chinezești sunt testate în apropierea insulei, pe care Beijingul vrea să o readucă în cadrul național „de bună voie sau cu forța”.

Încercuirea și sufocarea

Vizita președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, și aceste exerciții militare – cele mai mari organizate vreodată de armata chineză în apropierea Taiwanului – au reaprins speculațiile cu privire la forma pe care ar lua-o un atac al Chinei continentale asupra insulei de 400 x 150 de kilometri, de aproape două ori mai mare decât Corsica.

Dacă această chestiune pare îndepărtată pentru factorii de decizie francezi și europeni, ea este crucială pentru grupurile de reflecție americane, care percep conflictul din jurul Taiwanului ca fiind decisiv pentru preeminența SUA în Pacificul de Vest. Au fost elaborate mai multe planuri de acțiune previzibile, bazate pe două strategii distincte: încercuirea și apoi sufocarea Taiwanului pentru a forța reunificarea dorită de Beijing sau invazia totală a insulei.

Blocadă, carantină, strategia „boa constrictor”

O hartă a celor șase zone maritime ale actualelor exerciții chinezești arată că insula Taiwan este complet înconjurată de forțele inamice. Experții militari americani, citați de Wall Street Journal, spun că acest aranjament întărește scenariul ca Beijingul să impună o blocadă a Taiwanului pentru a forța negocierile privind reunificarea. Un raport al Rand Corporation publicat în februarie a prezentat acest scenariu ca fiind inspirat de blocada din 1962 a Cubei. În schimb, institutul de cercetare se referă la o „carantină”: Beijingul ar lăsa să treacă alimente și bunuri esențiale, scrie France 24.

Teoretic, o blocadă este considerată un act de război, dar Beijingul s-ar folosi de faptul că ONU recunoaște „o singură Chină” pentru a argumenta că acțiunile sale sunt conforme cu dreptul internațional. În practică, o astfel de acțiune ar implica o desfășurare militară și mai mare decât cea din ultimele zile pentru a impune „carantina”.

„În mai puțin de 24 de ore, o vastă flotă chineză, inclusiv nave de marină, de pază de coastă și de miliție maritimă, se desfășoară în jurul Taiwanului pentru a impune carantina, interceptând navele care încearcă să se apropie de insulă fără acordul Beijingului. Avioanele de vânătoare chineze și sistemele de apărare sol-aer se pregătesc să atace orice intruziune neautorizată în spațiul aerian al Taiwanului”, scrie o investigație Reuters care detaliază modul în care s-ar desfășura un astfel de scenariu.

În plus, armata chineză ar putea invada mici insule aflate sub suveranitate taiwaneză, cum ar fi insulele Matsu sau Kinmen, care sunt în neputiință de a fi apărate, deoarece se află la doar câțiva kilometri de coasta chineză, pentru a crește presiunea asupra Taipei.

Analiștii americani subliniază că această strategie de sufocare ar fi o continuare a unei politici chinezești pe care o descriu drept „război în zona gri” – un conflict de intensitate redusă fără declarație de război. Exercițiile continue și intruziunile repetate ale avioanelor de luptă chinezești pentru a testa apărarea Taiwanului fac parte, spun ei, din această strategie. Un avantaj cheie al acestui plan – din perspectiva chineză – este că transferă decizia grea de a deschide focul pe umerii autorităților taiwaneze și americane.

Principala limitare a unei strategii de înăbușire este că nu garantează capitularea Taiwanului. Dimpotrivă, o blocadă sau un atac asupra insulelor izolate ar putea galvaniza voința de a rezista a populației taiwaneze, a guvernului său, precum și a aliaților săi occidentali. O situație care ar putea precipita coșmarul suprem al Beijingului: independența Taiwanului și integrarea acestuia într-un tratat de alianță  cu SUA și Japonia.

„Șoc și groază” în Pacific: lovituri și o invazie masivă a Taiwanului

Din acest motiv, alți analiști americani consideră că planul de atac chinezesc ar lua forma unui atac surpriză asupra insulei, vizând în special decapitarea guvernului taiwanez, pentru a limita capacitatea de mobilizare a acestuia înainte de o debarcare masivă.

„Pentru a-și atinge obiectivele, China trebuie să acționeze de la bun început în stil mare și brutal. Planul său de război ar putea foarte bine să includă un atac surpriză cu rachete aeriene asupra Taiwanului și a bazelor militare americane din Pacific, lovituri asupra comunicațiilor prin satelit (…) și un val de sabotaje și asasinate în Taiwan, ca preludiu la o invazie masivă, aeriană și amfibie”, scrie profesorul de relații internaționale Hal Brands, coautor al cărții „Danger Zone: The Coming Conflict with China”., în Wall Street Journal. Probabilitatea unei astfel de invazii este din ce în ce mai mare, spune el, deoarece autoritățile chineze se tem să nu piardă definitiv Taiwanul.

Cifrele pentru o astfel de operațiune sunt uluitoare. Strategii militari estimează de obicei un raport de cel puțin trei atacatori la un apărător, ceea ce ar necesita ca armata chineză să mobilizeze 1,2 milioane de oameni pentru a face față celor 450.000 de militari taiwanezi (dintre care mai mult de jumătate sunt rezerviști).

Forța de invazie ar trebui să traverseze strâmtoarea Taiwan, lungă de 180 de kilometri, într-o ploaie de rachete, înainte de a ateriza pe o insulă a cărei topografie – stânci, munți, orașe dens populate – este favorabilă unor apărători bine înrădăcinați.

Pentru a asigura efortul logistic, armata chineză ar urma să rechiziționeze sute de feriboturi și nave civile, organizate de mai mulți ani pentru a fi mobilizate ca auxiliare militare, potrivit lui Thomas Shugart, fost ofițer de submarin american și cercetător la CNAS (Centrul pentru o nouă securitate americană).

„Scenariul invaziei poate părea foarte riscant”, se arată într-un raport al Council on Foreign Relations publicat în februarie 2021. „Dar, din perspectiva unui analist chinez, recompensa de durată ar fi rezolvarea finală a problemei suveranității Taiwanului”.

author avatar
Tudor Borcea
587 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger