AcasăȘTIRI EXTERNEBlestem la NASA? Mega-racheta SUA nu vrea să plece către Lună

Blestem la NASA? Mega-racheta SUA nu vrea să plece către Lună

Blestem la NASA? Mega-racheta SUA nu vrea să plece către Lună / Foto: Facebook

Noua mega-rachetă a NASA către Lună, a cărei decolare a fost amânată deja două ori din cauza unor probleme tehnice, va decola cel mai devreme pe 27 septembrie, a anunțat luni agenția spațială americană.

 

Mult așteptatul zbor de testare fără pilot al misiunii Artemis 1 va testa racheta SLS (Space Launch System) și capsula Orion din vârful rachetei, în care vor lua loc astronauții în viitor.

Două ferestre de lansare

Pentru a primi undă verde, echipele NASA trebuie să finalizeze cu succes un test de umplere a rezervorului de combustibil și să obțină o derogare specială pentru a evita să testeze din nou bateriile pe un sistem de distrugere de urgență.

În cazul în care agenția nu primește această derogare, racheta va trebui să se întoarcă în clădirea de asamblare, ceea ce ar întârzia programul cu câteva săptămâni.

Fereastra de lansare din 27 septembrie se va deschide la ora locală 11.37, timp de 70 de minute, iar misiunea se va încheia la 5 noiembrie. O a doua fereastră posibilă este programată pentru 2 octombrie, a precizat NASA într-o postare pe blog, informează Boursorama.

Săptămâna trecută, NASA a declarat că speră să lanseze SLS pe 23 sau 27 septembrie. Lansarea rachetei a fost anulată luni, 29 august, și apoi din nou sâmbătă, 3 septembrie, din cauza unor probleme tehnice, un eșec care amână lansarea efectivă a programului american de întoarcere pe Lună, Artemis.

Racheta portocalie și albă, care nu a mai zburat până acum, este în curs de dezvoltare de peste un deceniu. La 50 de ani de la ultima misiune Apollo, misiunea Artemis 1 va verifica dacă capsula Orion din vârful rachetei este sigură pentru a transporta astronauți pe Lună în viitor.

Pentru această primă misiune, Orion se va aventura la 64.000 de kilometri în spatele Lunii, mai departe decât orice altă navă spațială locuibilă de până acum.

Obiectivul principal este testarea scutului termic, cel mai mare construit vreodată. La reintrarea în atmosfera Pământului, va trebui să reziste la o viteză de 40 000 km/h și la o temperatură de două ori mai mare decât cea de la suprafața Soarelui.

author avatar
Tudor Borcea