AcasăȘTIRI EXTERNEBlestem la NASA? Mega-racheta SUA nu vrea să plece către Lună

Blestem la NASA? Mega-racheta SUA nu vrea să plece către Lună

Blestem la NASA? Mega-racheta SUA nu vrea să plece către Lună / Foto: Facebook

Noua mega-rachetă a NASA către Lună, a cărei decolare a fost amânată deja două ori din cauza unor probleme tehnice, va decola cel mai devreme pe 27 septembrie, a anunțat luni agenția spațială americană.

 

Mult așteptatul zbor de testare fără pilot al misiunii Artemis 1 va testa racheta SLS (Space Launch System) și capsula Orion din vârful rachetei, în care vor lua loc astronauții în viitor.

Două ferestre de lansare

Pentru a primi undă verde, echipele NASA trebuie să finalizeze cu succes un test de umplere a rezervorului de combustibil și să obțină o derogare specială pentru a evita să testeze din nou bateriile pe un sistem de distrugere de urgență.

În cazul în care agenția nu primește această derogare, racheta va trebui să se întoarcă în clădirea de asamblare, ceea ce ar întârzia programul cu câteva săptămâni.

Fereastra de lansare din 27 septembrie se va deschide la ora locală 11.37, timp de 70 de minute, iar misiunea se va încheia la 5 noiembrie. O a doua fereastră posibilă este programată pentru 2 octombrie, a precizat NASA într-o postare pe blog, informează Boursorama.

Săptămâna trecută, NASA a declarat că speră să lanseze SLS pe 23 sau 27 septembrie. Lansarea rachetei a fost anulată luni, 29 august, și apoi din nou sâmbătă, 3 septembrie, din cauza unor probleme tehnice, un eșec care amână lansarea efectivă a programului american de întoarcere pe Lună, Artemis.

Racheta portocalie și albă, care nu a mai zburat până acum, este în curs de dezvoltare de peste un deceniu. La 50 de ani de la ultima misiune Apollo, misiunea Artemis 1 va verifica dacă capsula Orion din vârful rachetei este sigură pentru a transporta astronauți pe Lună în viitor.

Pentru această primă misiune, Orion se va aventura la 64.000 de kilometri în spatele Lunii, mai departe decât orice altă navă spațială locuibilă de până acum.

Obiectivul principal este testarea scutului termic, cel mai mare construit vreodată. La reintrarea în atmosfera Pământului, va trebui să reziste la o viteză de 40 000 km/h și la o temperatură de două ori mai mare decât cea de la suprafața Soarelui.

author avatar
Tudor Borcea
426 afisari

4 COMENTARII

  1. Numai in povestile cu baronul Munchausen mai puteai sa auzi cum rachetele zboara pe Luna….NASA asta e un fel de spalatorie de bani cu o explicatie penibila-zburam cu racheta lui Munchausen.Si mergem la cumparaturi cu caruta lui Santa Klaus trasa de reni….bla blaaaaa.Sunt 1000 de feluri in care poti sa te deplasezi pe Luna dar nu cu rachete.De ce nu trimiteti NASA in Africa,sa minta pe aborigenii care dorm in copac in Mozambic,poate o sa fie crezuti

  2. Erau mai destepti aia cu programul Apollo din anii 60 ?
    Ei s-au dus pe Luna de cateva ori ,iar astia dupa 53 de ani cu toata supertehnologia lor se kk sa ridice magaoaia in vazduh ,din diverse motive

  3. Cand nu exista tehnologie de monitorizare si verificare, ca acum, americanii au putut sa se duca pe Luna de cate ori au vrut, nu-i putea contrazice nimeni.
    Astazi insa nu mai tin povestile din ’69-’72, misiunile Apolo raman legende d’ale lui Munchausen.
    Cand au zburat in ’69 era mai frig si capsula nu se mai incalzea asa de tare, de 2 ori temperatura Soarelui.
    Acum cu incalzirea Globala este mai dificil. In plus de cand se foloseste Etanolul in combustibili(10%) nici racheta nu mai se ridica.
    Emisiile mari de carbon la o lansare i-au oprit pe americani sa mai viziteze Luna.
    Data viitoare am sa vin cu noi motive istorice care au stopat zborurile pe Luna a lui Munchausen.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger