AcasăȘTIRI EXTERNEBlackout total al comunicațiilor în Europa / Scenariul groazei pe care-l poate...

Blackout total al comunicațiilor în Europa / Scenariul groazei pe care-l poate pregăti Putin

Blackout total al comunicațiilor în Europa / Scenariul groazei pe care-l poate pregăti Putin

Toate telecomunicațiile noastre publice și private depind de cabluri submarine. În contextul invaziei Ucrainei de către Rusia, forțele armate occidentale au avut în vedere cel mai rău scenariu, acela al unei întreruperi totale a internetului în Europa în cazul distrugerii acestor „autostrăzi” informatice care străbat fundul mărilor.

Aproape toate comunicațiile noastre electronice, inclusiv prin telefoane mobile, depind în proporție de 99% de cablurile submarine.

„Consecințe nemaivăzute” cu care amenință Putin

După recentele declarații ale președintelui rus Vladimir Putin cu privire la „consecințe nemaivăzute” pentru cei care i s-ar opune invaziei din Ucraina, ipoteza unei perturbări grave a internetului în Europa, prin distrugerea cablurilor submarine, merită să fie luată în considerare, analizează Serge Besanger, profesor la Școala de Afaceri Internaționale din Paris și Lyon și la Institutul de Studii Economice și Comerciale Avansate (Franța).

„O tăiere totală a internetului la nivel global rămâne, totuși, destul de puțin probabilă, deoarece acest lucru ar necesita din partea unui beligerant să poată tăia aceste cabluri simultan în mai multe locuri. Pe de altă parte, ceea ce este considerat în Europa ca fiind foarte probabil ar fi posibilitatea tăierii unuia dintre marile cabluri transatlantice care leagă continentul de restul lumii”, explică Serge Besanger, citat de RFI.

Nave „de pescuit” și de „cercetări oceanografice”

Este suficient de trimis pe mare nave care afișează false activități (pescuit, cercetări oceanografice) în apele internaționale pentru a efectua aceste operațiuni de sabotaj.

„Or, vedem acum că tot mai multe nave rusești navighează pe lângă coastele Franței și Irlandei prin care trec, tocmai, aceste cabluri submarine”.

„Pentru a descuraja aceste nave să acționeze, ar fi necesar să se poată trimite la fața locului nave de patrulare și fregate. Flotele, care sunt preponderent franceze și cele mai puțin importante din alte țări europene, sunt în prezent depășite numeric, în urma reducerilor bugetare decise de Europa pe zece ani, care ar fi făcut posibilă menținerea capacității lor de intervenție deplină”, adaugă Serge Besanger.

Finanțarea pentru construirea de noi nave a fost votată recent, dar acestea nu vor fi operaționale decât în ​​2026 sau 2027.

Amenințarea este luată foarte în serios

„Acte delictuale comise de marile puteri mondiale împotriva cablurilor submarine există de mult timp. În special în 2017 și 2018, cu dezrădăcinarea intenționată pe câțiva metri a acestor fascicule de fibră optică pe fundul apelor”. Această distrugere a dus la micro-tăieri și întreruperi ale fluxurilor financiare și ale sistemelor informatice pentru schimburile monetare internaționale”.

„Acesta este motivul pentru care amenințarea unui atac asupra cablurilor submarine de internet, în acest context tensionat al invaziei Ucrainei de către Rusia, este luată foarte în serios de forțele armate occidentale”, mai spune Serge Besanger.

Dacă de la pozarea în secolul al XIX-lea a primelor cabluri telegrafice care traversau oceanele, marile puteri ale lumii sunt angajate într-un „război hibrid” sub mări, invadarea Ucrainei de către Rusia tocmai a intensificat amenințările care cântăresc asupra infrastructurile critice și submarine ale Internetului.

Chestiunea protecției acestora a fost discutată de miniștrii europeni ai comunicațiilor, în cadrul unei întâlniri desfășurate pe 8 și 9 martie în cadrul Președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene.

author avatar
Tudor Borcea
1.788 afisari

6 COMENTARII

  1. Tudore, ai auzit de Ion Creangă ? Avea el un tâlc într-o poveste care începea cu un drob de sare… Dă o căutare pe net (până ce nu e tăiat) și citește. Dacă între timp cablul a fost…, fuga la bibliotecă.

  2. … și otrăvi-vor femeile și viola-vor fântânile… HÂC… sau invers…
    Serge Besanger vrea și el ceva granturi pentru ceva proiecte, pare-se.

  3. Black total l a anuntat demult austriecii si poat stiu ei de ce inca de cand nu era nici un razboi asa ca cine s a pregatit are mari generatoare de sustinere si vor face ravagii sigur financiare si alte interese!!!

  4. Dupa 2020 si 2022, ma astept la orice. Inclusiv sa fie tăiate de americani pentru a da vina pe ruși. Daca in Decembrie 2019 imi spunea cineva ca o sa ies in 4 luni din casa cu masca si cu hartie de cerut voie, ii ofeream un loc călduț la spitalul 9, același lucru faceam daca imi spunea in Decembrie 2021 ca va fi război in Europa. Asa ca ma astept la orice, inclusiv daca imi spune ca peste doua luni aterizează un OZN, întreb doar ce trebuie sa purtam, nu ca ar fi imposibil.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger