AcasăȘTIRI EXTERNEBLACKOUT în Austria! Magazinele se închid lunea, pentru a face economie la...

BLACKOUT în Austria! Magazinele se închid lunea, pentru a face economie la energie!

magazineBlackout în Austria! Magazinele rămân închise lunea, pentru a face economie la energie electrică

Facturile tot mai mari la energia electrică pun presiune și pe lanțurile de magazine. Frigiderele, congelatoarele, cuptoarele și sistemele de iluminat consumă foarte mult curent, iar asta îi determină pe comercianți să facă schimbări.

Spre exemplu, Austria a decis ca o serie de magazine să fie închise în zilele de luni pentru a economisi energie. „Nu numai multe pub-uri și frizeriile au zi liberă luni. Pentru a economisi energie, magazinele de mobilă ar putea fi închise în viitor”, scrie presa austriacă.

Austriecii fac economie de energie

Propunerea de a introduce o așa-numită „luni verde” este deja dezbătută aprins în Germania și se pare că atrage interesul și în Austria, relatează luni Ö1-Frühjournal. În termeni concreți, se urmărește valorificarea potențialului de economisire a energiei prin închiderea sistemelor de încălzire și electricitate din magazinele de mobilă de sâmbătă seara până marți dimineața, potrivit raportului.

Austriecii au implementat deja măsuri de economisire numite generic „Misiunea 11” pentru că presupune un consum cu cel puțin 11% mai mic.

Spre exemplu, austriecii sunt sfătuiți să reducă temperatura din locuințe cu 2 grade și să nu lase dispozitivele în modul stand-by. Alte recomandări spun să fie pus capacul pe cratiță când se gătește, pentru a economisi mai puțin gaz sau electricitate, iar șoferii să conducă cu viteza redusă cu 10 km/oră.

Măsuri similare în Franța și România

Ușile către camerele neîncălzite ar trebui să rămână închise. Aici se poate economisi și aproximativ 5% din energie.

Şi în Franţa, mai multe lanțuri de magazine au decis deja să stingă panourile iluminate după închidere și să reducă din intensitatea luminii din interior, dar şi intensitatea ventilatoarelor pe timp de noapte. În România, un mare retailer a redus programul de funcționare cu o oră pentru a face economie la consumul de energie.

author avatar
Andreea Vlad
447 afisari

2 COMENTARII

  1. Austria are 70% curent de la hidrocentrale. Ungaria importă tot legat de energie și n-are întreruperi de curent (terminați cu blec-aut).
    Austria a avut îngrădiri mari la plan-demie. Aici nici Ungaria patriotului Orban n-a fost departe.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger