AcasăȘTIRI EXTERNEBlack Lives Matter și-a vârât coada în procesul George Floyd. Răsturnare spectaculoasă...

Black Lives Matter și-a vârât coada în procesul George Floyd. Răsturnare spectaculoasă de situație

Black Lives Matter și-a vârât coada în procesul George Floyd. Răsturnare spectaculoasă de situație

La două săptămâni după ce a fost condamnat pentru asasinarea lui George Floyd, polițistul Derek Chauvin a cerut marți unui judecător din Minneapolis să anuleze verdictul și să organizeze un nou proces. În cauză: parțialitatea unuia dintre cei doisprezece jurați.

Polițistul alb Derek Chauvin, găsit vinovat de asasinarea afro-americanului George Floyd, a cerut, marți,  anularea verdictului, acuzând juriul că ar fi avut „un comportament inadecvat”.

Cererea lui Chauvin a fost depusă după ce au apărut fotografiile unuia dintre cei doisprezece jurați participând la un protest antiracist, care a ridicat întrebări cu privire la imparțialitatea sa.

Avocatul său, Eric Nelson solicită „o audiere pentru anularea verdictului pe baza comportamentului necorespunzător al juriului, a amenințărilor, intimidării și presiunilor asupra acestuia și / sau a nerespectării instrucțiunilor sale în timpul deliberărilor” , potrivit unui document trimis justiției.

El solicită, de asemenea, un nou proces pe motiv că judecătorul a refuzat să mute procesul și să izoleze jurații în timpul ședințelor, atât de mult încât aceștia, potrivit lui, au fost influențați de imensa acoperire mediatică a cazului.

După trei săptămâni de dezbateri și scurte deliberări, Derek Chauvin a fost condamnat pentru asasinarea lui George Floyd la 20 aprilie și imediat închis. Sentința va fi rostită la 25 iunie.

Un jurat mincinos?

La opt zile după acest verdict considerat de unii drept „istoric”, unul dintre jurați, Brandon Mitchell, un afro-american în vârstă de 31 de ani, a acordat mai multe interviuri, sperând să îi încurajeze pe afro-americani să facă parte din jurii. „La fel ca și votul, aceasta poate contribui la o schimbare”, a spus el, scrie Le Monde.

Numai că, pe rețelele sociale a apărut o fotografie a lui Mitchell purtând un tricou în culorile mișcării Black Lives Matter, inscripționat cu cuvintele „luați genunchii de pe gâturile noastre”.

Mitchell a explicat presei locale că a fost fotografiat în această ținută pe marginea în marja unei mari demonstrații anti-rasiste organizată la sfârșitul lunii august la Washington, pentru aniversarea discursului istoric al liderului pentru drepturile civile Martin Luther King („I have a dream”).

Însă, în chestionarul trimis potențialilor jurați înainte de proces, el a declarat că nu a participat la protestele împotriva violenței poliției care au urmat după moartea lui George Floyd, la Minneapolis.

Corectitudinea politică și corectitudinea tehnică

„Răspunsurile sale au fost corect din punct de vedere tehnic” , întrucât a fost o comemorare, notează  expertul în selecția juriului Jeffrey Frederick.

„Acum revine judecătorului să îl interogheze din nou pentru a vedea dacă are idei preconcepute sau dacă a mințit și pentru a decide dacă este suficient de grav pentru a afecta rezultatul procesului”, a spus el.

„Dar e mult până la a se anula un proces și asta se întâmplă foarte rar”, a spus el.

În mod similar, Steve Tuller, consultant în selecția juriului, consideră „puțin probabil ca aceste dezvăluiri să schimbe verdictul” . Dar, potrivit acestuia, „nu există nicio îndoială că apărarea se va folosi de ele pentru a face apel” .

author avatar
Tudor Borcea
503 afisari

4 COMENTARII

  1. Nu te poti comporta cu o minoritate decat ca cu o minoritate. Din moment ce faci din minoritate o majoritate iti pierzi drepturile. De ce negrul respectiv era diler de droguri? Si de ce a apucat sa intre in masina? Asta arata a proces politic decat a judecata dreapta.
    La fel cum politic i s-a luat lui Donald dreptul la cuvant pe FB.
    Numai ca Donald e miliardar si o sa faca o platforma de socializare cu adevarat liber in Sua si in lume.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Accident grav. Cinci răniți, după ce un microbuz s-a izbit de un copac, în Gorj

Un accident grav, în care a fost implicat un microbuz, a avut loc miercuri în județul Gorj. La fața locului au intervenit de urgență...

Reacţia DURĂ şi încisivă a lui Piedone după ce Nicuşor Dan a anunţat că rezolvă problema traficului în 2035: „Ai dat căruța în gard,...

Nicuşor Dan a venit cu un termen "optimist" pentru bucureşteni: problema ambuteiajelor din Capitală va fi rezolvată în 2023.”Analizăm concluziile studiilor de fundamentare care...
proger