AcasăȘTIRI EXTERNEBitcoin, pe tobogan cu alte criptomonede. Elon Musk, vinovatul?

Bitcoin, pe tobogan cu alte criptomonede. Elon Musk, vinovatul?

Bitcoin, pe tobogan cu alte criptomonede. Elon Musk, vinovatul?

Bitcoin a pierdut mai mult de 20% din valoarea sa într-o săptămână iar deprecierea criptomonedelor a făcut să dipară 400 de miliarde de dolari de pe piață, care este evaluată la puțin peste 2.000 de miliarde de dolari.

Cu o valoare de aproximativ 45.000 de dolari, marţi, bitcoin a pierdut aproape 12.000 de dolari de la începutul săptămânii trecute şi s-a depreciat cu peste 30% de când a atins cel mai înalt nivel istoric, de 64.870 de dolari, la 14 aprilie.

În urma bitcoin, alte criptomonede au fost afectate. Dogecoin, o criptomonedă care a captat atenția publicului larg în ultimele săptămâni, se îndepărtează, de asemenea, de maximele sale istorice. În total, scăderea recentă a prețurilor a eliminat 400 de miliarde de dolari de pe piață, care acum este evaluată la puțin peste 2.000 de miliarde de dolari, potrivit site-ului Coinbase, care listează mai mult de 9.000 de criptomonede.

Ethereum, a doua cea mai importantă criptomonedă, a scăzut cu 14% în decurs de o săptămână, iar în prezent valoarează un pic sub 3.400 de dolari, scrie Le Figaro.

Elon Musk, marele vinovat?

Pentru amatorii criptomonedelor, vinovatul nu este greu de găsit: multimiliardarul Elon Musk, care după ce a apreciat meritele criptomonedelor și a investit o parte din numerarul Tesla în bitcoin, refuză acum plățile în bitcoin pentru vehiculele sale electrice Tesla, considerând că aceste criptomonede sunt prea poluante.

„El a fost o sursă a volatilităţii în ambele sensuri, în opinia noastră, dacă îşi găseşte o modalitate să-şi petreacă timpul liber departe de bitcoin ar fi mai bine pentru toată lumea”, sunt de părere analişti de la cabinetul specializat în criptomonede ByteTree.

Însă necazurile pentru bitcoin nu au început cu Elon Musk. „Tendința ascendentă s-a epuizat cu ceva timp în urmă, chiar și vestea bună recentă nu i-a permis bitcoinului să își continue creșterea”, a spus Naeem Aslam, analist la AvaTrade.

Rămâne de văzut dacă declinul va continua. În urmă cu câțiva ani, bitcoin, chiar mai volatil la acea vreme, a câștigat 1,375% în 2017, înainte de a scădea cu aproape 80% în 2018.

Autoritățile îndeamnă la prudență

Această volatilitate determină autoritățile să solicite prudență. Regulatorul pieței din SUA, SEC, i-a îndemnat din nou, la începutul lunii mai, pe investitorii „să înțeleagă că bitcoin este o investiție foarte speculativă ” și să „definească nivelul de risc pe care sunt dispuși să-l accepte ” înainte de a se arunca pe piața criptomonedelor.

Dar nu toți observatorii pariază pe o scădere a cursului: analiștii ByteTree consideră că ar   ar trebui să se îngrijorezedacă „nivelul activității scade în rețeaua bitcoin, așa cum s-aîntâmplat în timpul perioadei de scădere din 2014 și 2018”, ceea ce nu este cazul pentru moment.

author avatar
Tudor Borcea
283 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger