AcasăȘTIRI EXTERNEBill Clinton a dezvăluit o conversaţie secretă ce a avut-o cu Putin...

Bill Clinton a dezvăluit o conversaţie secretă ce a avut-o cu Putin în 2011: „Am ştiut din acea zi”

Bill clintonBill Clinton a dezvăluit o conversaţie secretă ce a avut-o cu Putin în 2011: „Am ştiut din acea zi”

Fostul președinte american Bill Clinton a declarat că și-a dat seama în 2011 că era „doar o chestiune de timp” până când președintele rus Vladimir Putin va acționa asupra Ucrainei, după o discuție înfiorătoare cu președintele Rusiei la Davos, în Elveția.

În timpul acelei întâlniri, a spus Clinton, Putin a respins un acord negociat de SUA și convenit de predecesorul său, Boris Elțîn, de a respecta teritoriul Ucrainei în schimbul renunțării de către Kiev la arsenalul nuclear din epoca sovietică.

Bill Clinton: „Am ştiut din 2011 că Putin va ataca Ucraina”

„Vladimir Putin mi-a spus în 2011 – cu trei ani înainte de a cuceri Crimeea – că nu este de acord cu tratatul pe care l-am încheiat cu Boris Elțîn”, și-a amintit fostul președinte american. „El a spus … «Nu sunt de acord cu el. Și nu îl susțin. Și nu sunt obligat de el (să fac respect teritoriul Ucrainei)». Și am știut din acea zi că era doar o chestiune de timp”, a afirmat Bill Clinton, potrivit The Guardian.

În același articol, soția sa, Hillary Clinton, a vorbit despre cum ar putea lua sfârșit războiul: „Pentru a pune capăt ostilităților, Ucraina trebuie fie să învingă Rusia, fie cel puțin să recupereze teritoriul pierdut în est de la invazia Rusiei de anul trecut. Au nevoie de o pârghie”.

„Nu aș avea încredere în el [Putin] la o masă de negocieri în nicio circumstanță, decât dacă ucrainenii – susținuți de noi – au suficiente pârghii”, a adăugat ea.

author avatar
Andreea Vlad