AcasăȘTIRI EXTERNEBiliardul lui Putin. Din ce în ce mai multe țări UE analizează...

Biliardul lui Putin. Din ce în ce mai multe țări UE analizează acorduri separate cu Rusia pentru vaccinul Sputnik V

Biliardul lui Putin. Din ce în ce mai multe țări UE analizează acorduri separate cu Rusia pentru vaccinul Sputnik V/ Foto: Facebook

În prezent, vaccinul rusesc nu are toate verigile lanțului pentru un acord anticipat de achiziție al UE. Pe măsură ce lansarea de vaccinuri continuă în blocul comunitar, unele țări care speră la un acord european cu Sputnik V iau în calcul să lucreze direct cu Moscova.

Dacă aceste acorduri se materializează, cel mai probabil ar fi vorba de oferte naționale de sine stătătoare, mai degrabă decât un acord de achiziție anticipată la nivelul întregii UE (APA), așa cum a semnat Bruxelles-ul cu marii producători de medicamente.

Până când echipa Sputnik V nu-și poate demonstra capacitatea autorizată de a îndeplini o comandă considerabilă pentru UE – și să demonstreze că știința din spatele vaccinului este solidă – nu va respecta criteriile Comisiei Europene pentru APA.

Unii lideri semnalează acum că ar putea lua în considerare această cale. O indicație a venit la începutul acestei săptămâni, când cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron s-au întreținut cu președintele rus Vladimir Putin. În timp ce conversația a acoperit o serie de subiecte, occidentalii și-au manifestat interesul față de Sputnik V.

Primul ministru al Italiei, Mario Draghi, a abordat de asemenea ideea, declarând, luna trecută, că ar dori să obțină o comandă pentru vaccinul Sputnik V. Dar, dacă coordonarea UE nu este posibilă, Italia va „face altfel”, a spus el.

Acestea fiind spuse, cei trei lideri susțin în continuare că aprobarea  Agenției Europene a Medicamentului (EMA) este esențială – în marja îngrijorărilor tot mai mari cu privire la potențialele efecte secundare ale vaccinurilor, în special cel podus de Oxford/AstraZeneca.

Președintele Argentinei, pozitiv la Covid-19 după vaccinarea cu Sputnik V

Există, de asemenea, îndoieli cu privire la eficacitatea vaccinului rusesc. Președintele Argentinei, Alberto Fernández, a scris, sâmbătă, pe Twitter,  că a fost testat pozitiv pentru Covid-19, în ciuda faptului că s-a vaccinat cu Sputnik V în ianuarie.

„Vaccinul nu poate fi comercializat în Germania fără aprobarea UE”, a declarat Sebastian Gülde, purtătorul de cuvânt al ministerului german al Sănătății.

Cu toate acestea, această prudență nu au oprit Germania și Franța de la discuțiile preliminare cu Rusia. Dacă semnează un contract, aceasta le-ar pune în fața cozii de așteptare a dozelor- dacă EMA recomandă în cele din urmă o licență pentru vaccinul lăudat de Vadimir Putin.

Se așteaptă  ca EMA să evalueze luna aceasta facilitățile din Rusia de producere a acestui vaccin.

Fiecare în felul lui

În timp ce majoritatea Europei așteaptă lumina verde a EMA, patru țări – Ungaria, Slovacia, Austria și Republica Cehă – adoptă o abordare diferită.

Ungaria a fost prima țară UE care a pus mâna pe vaccinul Sputnik V, începând din ianuarie, acceptând aparent reglementarea Rusiei asupra vaccinului ca fiind suficientă.

De asemenea, a implementat vaccinul Sinopharm din China, pe care nici o altă țară din UE nu l-a comandat încă. Începând de miercuri, Ungaria s-a clasat printre țările cu cele mai mari rate de vaccinare din UE, în jur de 21%, scrie Politico. Dar este, de asemenea, una dintre cele mai afectate țări în ansamblu, cu o rată a deceselor în spirală, care este de patru ori peste media europeană.

Între timp, Austria pare să urmeze exemplul Ungariei. Cancelarul Sebastian Kurz a declarat la începutul acestei săptămâni că anticipează să comande un milion de doze de vaccin Sputnik V, săptămâna viitoare. Deși anterior a insistat că va fi necesară aprobarea EMA, el a omis acel detaliu în declarațiile mai recente.

Vaccinul lui Putin poate dărâma guverne

Singura țară în care autoritatea națională de reglementare a medicamentelor evaluează Sputnik V este Slovacia – de asemenea puternic afectată, cu o rată a mortalității de două ori mai mare decât media UE.

O decizie cu privire la vaccin era așteptată săptămâna trecută, dar a fost amânată după prăbușirea guvernului pe fondul consecințelor politice în urma ordinului unilateral al fostului prim-ministru Igor Matovič cu privire la achiziția de două milioane de doze. Această achiziție rămâne contestată.

Tomáš Valášek, un deputat slovac care anterior a funcționat ca ambasador la NATO și ca director al grupului de reflecție Carnegie Europe, a declarat că evaluarea autorității naționale de reglementare nu este „un înlocuitor pentru certificarea EMA”. Constrânse de echipamente și expertiză, analizele autorităților pot acoperi doar aproximativ 20% din testele pe care le va face EMA, a avertizat el.

Dar, deocamdată, se pare că ordinul lui Matovič nu se va pierde, chiar dacă el și-a pierdut slujba. Rusia a livrat un transport inițial de 200.000 de doze, care rămân în stoc. Următoarele livrări de 200.000 de doze pe lună sunt programate să sosească – deși livrarea pentru luna martie nu a fost făcută.

„Nu este neobișnuit ca rușii să promită și să nu livreze prea mult”, a spus Valášek, menționând că și Ungaria s-a confruntat cu un decalaj lung.

Între timp, Republica Cehă este împărțită, deoarece se confruntă și ea cu rate mari de infectări și decese. Ministrul Sănătății, Jan Blatný, a insistat asupra aprobării vaccinului rusesc de către EMA, dar președintele Miloš Zeman vrea să ocolească procedura. Zeman cere o aprobare politică fără precedent, astfel încât  vaccinulsă poată fi folosit – efectiv, urmând drumul pe care merge Ungaria.

Roman Prymula, consilier al prim-ministrului Andrej Babiš a prezentat recent  două scenarii: fie țara așteaptă decizia EMA pentru ansamblul blocului comunitar, fie Sputnik V primește o aprobare excepțională din partea Ministerului Sănătății. (UE permite aprobarea națională a vaccinurilor în caz de urgență, dar în astfel de cazuri statul membru trebuie să își asume răspunderea.)

Semnarea contractelor este una dar livrarea în doze garantate este altceva

Fabricantul vaccinului Sputnik V, la fel ca toate companiile farmaceutice, trebuie să demonstreze că-și poate îndeplini promisiunile de producție, dacă dorește un contract UE.

Capacitatea de aprovizionare în cadrul UE este „unul dintre principalele criterii luate în considerare la angajarea negocierilor cu companiile”, a declarat Comisia Europeană în acordurile sale de achiziție în avans pentru vaccinuri.

„Informațiile privind disponibilitatea și capacitățile de producție ale vaccinului și o perspectivă bine întemeiată de aprobare sunt condiții prealabile pentru următorii pași către reglementări contractuale atât la nivelul UE, cât și la nivelul guvernului federal”, a spus Sebastian Gülde, purtătorul de cuvânt al ministerului german al Sănătății.

Chestiunea producției este cu atât mai presantă, având în vedere cererea puternică pentru Sputnik V, omologat în 58 de țări de la 1 aprilie.

Fondul rus de investiții care comercializează vaccinul în afara Rusiei, a anunțat în ultimele săptămâni parteneriate de producție în China, India, Serbia, Italia, Germania, Spania și Franța. Dar pentru ca acele tranzacții să poată continua în UE, facilitățile de producție au nevoie de aprobarea EMA.

Rămân, de asemenea, întrebări cu privire la celelalte criterii pentru un contract la nivelul UE , inclusiv soliditatea abordării științifice și a tehnologiei utilizate.

EMA a început în lua martie o examinare continuă a datelor care susțin vaccinul Sputnik V – primul pas către obținerea unei licențe UE. Dar agenția europeană nu a oferit prea multe informații despre aceste date.

Directorul EMA, Emer Cooke, a declarat săptămâna trecută că agenția așteaptă răspunsul la întrebări restante cu privire la datele respective.

„Dezvoltatorii ruși trebuie să joace cu cărțile pe față și să trimită toate datele privind siguranța și eficacitatea vaccinului pentru evaluarea EMA”, a declarat un oficial al UE.

De partea sa, Comisia Europeană a notat că „soliditatea abordării științifice și a tehnologiei utilizate” se numără printre cerințele pentru un contract de achiziție anticipată.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat, totuși, că „este încrezătoare că aprovizionarea celor patru companii de vaccinuri care produc și livrează în prezent către statele membre va permite UE să își atingă obiectivul de vaccinare” până la sfârșitul verii fără Sputnik V, indiferent dacă sau primește sau nu lumina verde de la EMA.

Deocamdată, în ciuda sprijinului aparent din anumite țări, Comisia nu a primit cele patru cereri naționale necesare pentru a începe  discuțiile cu privire la un contract Sputnik V-UE.

Pentru acele capitale dornice de a obține vaccinul ca parte a ofensivei lor împotriva unei pandemii care încă face ravagii, tranzacțiile naționale independente ar putea fi singura opțiune pentru moment.

author avatar
Tudor Borcea
325 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger