AcasăȘTIRI EXTERNEBilanțul ororii din Haiti: 1.300 de morți, peste 5.700 de răniți

Bilanțul ororii din Haiti: 1.300 de morți, peste 5.700 de răniți

Bilanțul ororii din Haiti: 1.300 de morți, peste 5.700 de răniți

După cutremurul devastator cu o magnitudine de 7,2 care a zguduit insula sâmbătă, 14 august, bilanțul victimelor s-a îngreunat dramatic.

Potrivit ultimului comunicat al serviciilor de protecție civilă, publicat în seara de duminică, 15 august, țara deplânge acum 1.297 de morți și peste 5.700 de răniți. Raportul anterior comunicat în cursul zilei indica cel puțin 724 de morți și mai mult de 2.800 de răniți.

Cutremurul de sâmbătă a avut loc la ora 8:30, la o adâncime de aproximativ 10 kilometri, cu epicentrul la aproximativ 12 kilometri nord-est de Saint-Louis-du-Sud, în partea de sud-vest a țării.

Zeci de mii de case distruse

Aproape 30.000 de case au fost distruse sau deteriorate, lăsând o mulțime de oameni fără adăpost sau în căutarea unor persoane dragi dispărute sau blocate sub dărâmături. Eforturile autorităților ar putea fi împiedicate pe măsură o furtună tropicală se apropie, începând de luni, cu riscul de ploi torențiale și inundații, potrivit Serviciului Național Meteorologic din SUA.

Spitalele nu mai fac față

Spitalele din Cayes, al treilea oraș ca mărime din țară, s-au saturat rapid în fața afluxului masiv de răniți. Deja tratați, dar sub observație, mulți răniți s-au așezat pe peluzele din jurul clădirilor. Se tem încă să se întoarcă în interiorul clădirilor, traumatizați de replicile foarte dese, scrie Le Monde.

Personalul și medicamentele au fost deja trimise de Ministerul Sănătății pentru a ajuta victimele, dar logistica de urgență este, de asemenea, periclitată de nesiguranța care afectează Haiti. Singurul drum care leagă capitala Port-auPrince de jumătatea sudică a țării traversează cartierul sărac Martissant, aflat sub controlul bandelor armate de la începutul lunii iunie, împiedicând libera circulație.

Spectrul dezastrului din 2010

Haiti și amintește încă cutremurul din 12 ianuarie 2010, care a devastat capitala și câteva orașe provinciale. Peste 200.000 de oameni au fost uciși și peste 300.000 de persoane au fost rănite în urma dezastrului, în timp ce peste 1,5 milioane de haitieni au rămas fără adăpost.

Eforturile țării de a-și reveni după acest dezastru au fost împiedicate de o puternică instabilitate politică.

author avatar
Tudor Borcea